Продължителното седене пред телевизора вреди на сърцето

Ключът е във физическата активност
18 окт 2013 17:19,
2
Продължителното седене пред телевизора вреди на сърцето
Reuters

Колкото повече време прекарваме пред телевизора, толкова повече се втвърдяват артериите, а това може да доведе до развитие на сърдечносъдови заболявания в по-късен етап според ново проучване. 

Предишни проучвания в областта свързват гледането на телевизия с увеличаване на теглото, холестерола, нивата на кръвното налягане и развитие на диабет. Обяснението на специалистите е, че хората, които прекарват повече време пред телевизора, са по-малко склонни да извършват физическа активност, а липсата й води до редица здравословни проблеми. 

За целта на проучването изследователите събират 373 души - мъже и жени, които отговарят на въпроси относно времето, което прекарват пред телевизора, физическите упражнения, които извършват, както и други техни навици. Участниците отговарят на въпросите веднъж, когато са на 32-годишна възраст, а след това още веднъж – на 36-годишна възраст.

Заедно с второто запитване, участниците са подложени на ултразвуково измерване, което установява степента на втвърдяване на някои от основните артерии. 

Анализите сочат, че тези, при които сънната артерия е втвърдена в най-голяма степен, прекарват средно с 20 минути на ден повече пред телевизора. Сънната артерия е един от основните кръвоносни съдове, който се намира във врата и главата. Подобни са резултатите и при бедрените артерии в краката. 

Учените допълват още, че ефектът от заседналия начин на живот не може да се неутрализира от последваща физическа активност – ефекти, които обикновено се проявяват в по-късен етап от живота. 

 Една от превантивните мерки, които трябва да предприемем, е да бъдем колкото се може по-активни. Това включва и да ограничим седенето пред телевизора или компютъра до не повече от два часа на ден. 

 Резултатите от проучването са публикувани онлайн в British Journal of Sports Medicine.

 

Още полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
goregore преди 9 години
терапия при продължително седенеАНАТОМИЧЕН КОРЕКТОРза стол и автомобилПри болки в кръста и гърба, дископатии, дискови хернии, гръбначни изкривявания, неправилно седене.Поставя гръбначният стълб в анатомично положение и освобождава напрежението от продължително седене и шофиране. stelki.ladysecret.eu/oblegalka.htm
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам как ще стане това след като работодателят ми иска да съм поне 8 часа пред компютъра без да мърдам защото съм вързан със слушалка :)
1
0
 
2
 
! Отговори
Цъклюн преди 10 години
Аз като прекарвам повече от 12 часа на компютъра и си джиткам игрички сигурно артериите ми са се втвърдили като водопроводни тръби