Срещу радиацията във Фукушима помага витамин C

Той е най-достъпният антиоксидант
Обновена: 22 окт 2013 13:48 | 22 окт 2013 13:48,
2
Срещу радиацията във Фукушима помага витамин C
Източник: Reuters

Японски учени от токийския College of Intravenous Therapy публикуваха изследване с над 2000 участници – работници от тежко пострадалата АЕЦ „Фукушима“. Те хвърлят светлина върху ефекта от ударни мега-дози витамин С върху радиобиологичната защита на човешкия организъм. Според данните мощните антиоксидантни свойства на витамина понижават осезаемо резултата от облъчването и предотвратяват мутации на ДНК.

На 11 март 2011 г., земетресение около 9 по скалата на Рихтер, на 130 км от бреговете на о-в Хоншу, предизвиква мощно цунами в район с 4 АЕЦ и общо 11 ядрени реактора. Макар те автоматично да се изключват, последващи аварии в три от тях отделят огромни количества радиоактивни частици в атмосферата и океана.

До средата на 2013 г, експерти определят причинените вреди за над 1/10 от тези на аварията в Чернобил или еквивалента на 168 атомни бомби, като тази детонирана над Хирошима. 

Повод за притеснение е, че през последните месеци изтичането на радиация от повредените реактори е в пъти над нормите и се засилва, а японски представители признаха, че са излели стотици тонове тежко замърсена вода директно в океана. За изтичане от ядрената централа се съобщи и тези дни, заради силни проливни дъждове.

Последни океански проби до бреговете на Австралия, Северна и Южна Америка отчитат променливи, но клонящи към покачване нива на радиоактивните йод-131, цезий-134 и цезий-137, както и зачестяващи случаи на рак на щитовидната жлеза. 

 

Целия материал може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ви е за дето убивате и ядете китовете!