Лекарство за епилепсия лекува зависимостта към кокаина

Действа успешно и при алкохолизъм
31 окт 2013 14:37,
0
Лекарство за епилепсия лекува зависимостта към кокаина
Източник: Reuters

Медикамент за лечение на епилепсия може ефективно да се прилага и при кокаинова зависимост, която води до развитие на редица здравословни проблеми. Този проблем засяга повече 15 милиона души в световен мащаб. Свойствата на медикамента Топирамат открива ново проучване на експерти от Катедрата по психиатрия към Университета в Мериленд, САЩ. 

Лечението с Топирамат е свързано и с глаукома, а приемът на по-високи дози може да увеличи появата на странични ефекти. Важно е да се внимава при предписване на лекарството, особено при по-големи дози, обяснява ръководителят на проучването проф. Джонсън. 

Администрацията по лекарствата и храните в САЩ е одобрила медикамента за лечение на епилепсия и мигрена. Предишно проучване установява, че Топирамат се оказва ефективен и при лечение на алкохолна зависимост. Все още обаче той няма одобрение за лечение на пристрастяване както към кокаина, така и към алкохола.

Екипът учени набират 142 доброволци, които са пристрастени към кокаин. Част от тях приемат Топирамат, а останалите – пацебо. 

Анализът на резултатите доказва свойството на медикамента да намали „кокаиновата жажда“ при засегнатите, а заедно с това и да подобри психологическото им състояние. Екипът изследователи установява също така и някои странични ефекти като чувство на мравучкане по кожата, анорексия, затруднения при концентрация и проблеми с вкусовите рецептори. 

През 2009 г. 23,5 милиона души над 12-годишна възраст са лекувани при злоупотреба с алкохол, а само на 12% от тях им е оказана помощ в специализирани заведения. 

Данните от проучването са публикувани в JAMA Psychiatry. 

Още полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари