Оризовият оцет – полезен за черния дроб

Оказва се подходящ за диабетици
Обновена: 2 ное 2013 21:18 | 2 ное 2013 14:08,
0
Оризовият оцет – полезен за черния дроб
Източник: Reuters

Оцетът, приготвен от ориз или оризово вино, е традиционен за азиатската кухня и от десетилетия е масово достъпен по целия свят. Той притежава по-ниска киселинност от другите видове оцет, което го прави негоден за консервиране на зелечуци и други храни, годни за зимнина. 

Въпреки това, оризовият оцет се слави с лек, ефирен вкус и някои здравословни свойства, които са или слабо застъпени или не се наблюдават в други видове оцет. 

Японският оцет курозу, приготвен от ферментирал кафяв ориз, е известен със защитните си, антиракови за черния дроб качества. Изследване от 2011 г., публикувано в уважавания Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, демонстрира как поглъщането на малки дози от курозу с храната има свойството да понижава значително количеството и размера на туморни образувания в черния дроб. В статията се обяснява и механизмът, чрез който оризовият оцет понижава нивата на определени ензими, увреждащи клетъчните стени в чернодробните тъкани и позволяващи на хепатоцитите – клетките на черния дроб, да живеят по-дълго и да бъдат по-ефективни. Учените убедително доказват чернодробните противоракови свойства на оризовия оцет и предполагат, че той действа така и за други органи и системи. 

В изданието Digestive Diseases and Sciences пък, друг научен екип разкрива как употребата на оризов оцет понижава нивата на нитратни съединения в дебелото черво, като по този начин го предпазва от токсично увреждане. В статията се посочва още, че редовната му консумация е в помощ срещу хроничен колит.

Изследване от 2012 г., публикувано в Acta Diabetologica сочи, че приемът на оризов оцет повишава контрола над кръвната захар и чернодробната функция у диабетици. Дозировка от 2 мг за кг телесно тегло, е количеството препоръчително за един месец. 80-килограмов индивид може да приема до 160 мг от оцета всеки месец, като това довежда до подобрена функция на бета клетките от Лангерхансовите острови – образувания в панкреаса, които отговарят за производството на инсулин. 

В октомврийското издание на Food Microbiology от 2007 г, четвърти независим научен екип доказва, че оризовият оцет има мощни антибактериални свойства срещу E. coli, Salmonella и Typhimurium – патогенни бактерии, причиняващи стомашно-чревни инфекции. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари