Нов метод за сканиране на сърцето определя риска от инфаркт

Открива опасните плаки в артериите
14 ное 2013 15:56,
0
Нов метод за сканиране на сърцето определя риска от инфаркт
Източник: Reuters

Нов метод, който сканира сърцето, може да определи при кои хора рискът от сърдечен удар е по-висок. 

Методът може да идентифицира мастните плаки, намиращи се в артериите. В случай, че плаката се разпадне, има вероятност от образуване тромб, който да блокира потока на кръвта и се предизвика инфаркт. 

Експертите определят новото откритие като вълнуващо, тъй като заболяванията на сърцето са водещата причина за смъртност в световен мащаб.

Изследователите от Университета в Единбург използват радиоактивен уред, който "търси" опасните плаки в артериите. Той е комбиниран с изображения с висока резолюция, на които могат да се наблюдават сърцето и кръвоносните съдове. 

Крайният резултат е подробна картина на сърцето, на която са отбелязани опасните зони. Технологията вече се използва за откриване на тумори. Първите тестове на ефективността на метода спрямо проблеми със сърцето са извършени върху 40 пациенти, които наскоро са претърпели сърдечен удар. 

Според проучването, публикувано в Lancet, проведеното сканиране „осветява“ плаката, причинила сърдечния пристъп, при 37 от тестваните пациенти. Необходими са обаче допълнителни тестове и проучвания, които да установят дали методът би могъл да бъде ефективен за „предсказване" на потенциален инфаркт.

 

Още полезна здравна информация може да намерите на Pus.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари