Кои са храните, които ни хидратират?

Как да утолим жаждата си с храна…
Обновена: 16 ное 2013 16:42 | 16 ное 2013 16:42,
4
Кои са храните, които ни хидратират?
Reuters

Според старо правило ние трябва консумираме по осем чаши вода или два литра всеки ден, като някои експерти препоръчват дори повече. Понякога тази задача  може да изглежда трудна за изпълнение, но има една уловка – не трябва да изпиваме цялото това количество, тъй като водата можем да си я набавим с храненето...

Как да "утолим" жаждата си с храната?Предлагаме ви няколко хранителни продукта, всеки от които съдържа най-малко 90% вода.

1. Краставица: водно съдържание – 96,7%

Това е зеленчукът с най-високо съдържание на вода. Ако искаме да „засилим“ хидратиращите свойства на краставицата, можем да добавим към обезмаслено мляко, мента и няколко кубчета лед – така ще си приготвим супа от краставица, която е и много освежаваща.

2. Целина: водно съдържание – 95,4%

Подобно на всички храни с високо съдържание на вода, целината има малко калории – само 6 калории за стръкче. Освен това, съдържа фолиева киселина и витамините A, C и K. 

От части благодарение на високото си водно съдържание, целината неутрализира стомашните киселини и често се препоръчва като натурален лек както срещу този проблем, така и при киселинен рефлукс. 

3. Репички: водно съдържание – 95,3%

Този кореноплоден зеленчук е богат на антиоксиданти като катехин, който се открива в зеления чай. Репичките, освен това, са и много вкусна добавка към редица салати. 

4. Домати: водно съдържание – 94,5%

Нарязаните или настъргани домати винаги ще бъдат сред основните съставки за приготвянето на салати, сосове и сандвичи. Не трябва да забравяме обаче и по-дребните видове, като доматите чери, които са отлична хидратираща закуска. 

5. Зелени чушки: водно съдържание – 93,9%

Всички видове чушки съдържат големи количества вода, при зелените обаче тя е най-много. Жълтите сортове например съдържат около 92%. Противно на общоприетото схващане, зелените чушки съдържат също толкова антиоксиданти, колкото и по-сладките разновидности на зеленчука.

 

Повече полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
hdUSHdwg5235erd преди 10 години
Сектантите вън от форума.А за супата: ми таратор си е, ама му липсват важни съставки.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Безумно превеждане на статия от чужд печат. Наистина, супа от краставици...
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Супа от краставица. Добре сте го казали.Утре да ни разкажете за супа от шкембе.
1
1
 
4
 
! Отговори
Апостол Апостолов преди 10 години
Горното е един от най- опасните медицински предразсъдъци. Ежедневната доза вода се определя най- вече от телесното тегло! На 20 кг. живо тегло трябва да се приема по 1 литър вода! Така ни учи АЮРВЕДА и това е правилната дозировка.