Здравната карта на България – факт до края на март 2014

Тя ще отчита възрастта на населението, заболеваемостта, инвалидизацията и др.
19 ное 2013 14:36,
2
Здравната карта на България – факт до края на март 2014
Министър Таня Андреева. Снимка: БТА

В момента се разработва методиката на здравната карта, а амбицията на експертната група е тя да е готова до края на март следващата година, обяви във Варна министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Тя обясни, че в методиката влизат много критерии като възраст на населението, заболеваемост, инвалидизация и др.

Министърът допълни, че в работа на здравната карта няма заложени механизми едни или други болници да не могат да сключват договор със здравната каса.

"Ако има болници, които се чувстват в риск, защото не са изпълнили критериите, има достатъчно време, за да ги ревизират", обясни Андреева.

В отговор на въппрос как ще бъде решен въпросът със здравнонеосигурените, министърът каза, че хората, които имат възможност и не плащат здравните си вноски, ще заплащат напълно лечението си в болниците, освен ако състоянието им не е животозастрашаващо.

"Няма да предлагам екзотични идеи, ще има ясен регламент, за да не се чувстват притеснени болниците да отказват диагностика и лечение, освен когато става дума за животозастрашаващо състояние", обясни Андреева.

По думите й за целта ще бъдат променени няколко нормативни акта.

Министърът каза още, че средствата за здравно обслужване на бежанците са предвидени в централния бюджет, те са към МВР и Агенцията за бежанците, а министерството получава за всичко допълнителни субсидии, както за ваксинирането за полиомиелит.

Андреева допълни че няма данни от Световната здравна организация и от главния санитарен инспектор за редки и страшни болести на бежанците от Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правителството с нов проект- отпускат милиони за разширение на гробищата в страната.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЯСНОООО!!! ЗДРАВНАТА КАСА Е СЪЗДАДЕНА ДА БРОИ ТРУПОВЕТЕ НА БЪЛГАРИТЕ И ДА ЛЕКУВА НЕОСИГУРЕНИТЕ ***.