Трябва ли възрастта да ни отказва от АРТ процедури?

Обяснява Д-р Мария Юнакова пред Puls.bg
28 ное 2013 14:28, Румяна Тасева
0
Трябва ли възрастта да ни отказва от АРТ процедури?
Източник: Reuters

Д-р Мария Юнакова е акушер-гинеколог, САГБАЛ „Д-р Щерев”.

Д-р Юнакова завършва медицина и специализация по акушерство и гинекология в Медицински Университет, София. Стартира своята професионална реализация в Университетска АГ болница „Майчин дом”, София. 

Неоспорим факт е, че АРТ процедурите са психически и физически стрес за двойките, борещи се със стерилитета. Ролята на лекаря е ключова в процеса на тяхното лечение и освен прилагането на самите процедури, включва и друг много важен елемент – информирането. До голяма степен успешният изход от АРТ зависи от подготвеността на двойката. Често ли се отказват от лечение пациентите с репродуктивни проблеми?

В САЩ и Европа 45% от бездетните двойки никога не търсят медицинска помощ за изясняване на проблема. Причините са много и варират от расови, пред религиозни, културни, до икономически. В САЩ 2/3 от пациентите, потърсили помощ за решение на репродуктивен проблем, не се консултират повторно. В Германия 40% от пациентите след неуспешна първа стимулация (ин витро, ИКСИ) не се връщат за повторен опит. В САЩ 1/3 от жените под 40 години и 1/3 от тези над 40 години не правят трети цикъл. В България ситуацията е подобна.

Причините за регистрирането на тази статистика са твърде разнообразни. Някои от тях се коренят в нереалистичните очаквания, други – в страха и обезсърчаването на пациентите в хода на медицинските процедури. 

При някои двойки, подлагащи се на лечение на стерилитета, се наблюдават страх и болка при извършване на манипулациите. При този фактор от ключово значение са броят на самите манипулации, както и какво всъщност включват те (инжекции, пункции и т.н.). Продължителността на процедурите също играе голяма роля при обяснението на отказа от прилагане на АРТ. Тя е свързана със загуба на лично време, отпуск по болест, отсъствие от работа. 

 

Останалата част от материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари