Как видео игрите помагат на децата?

Досега се смяташе, че игрите имат негативен ефект
29 ное 2013 14:46, Румяна Тасева
1
Как видео игрите помагат на децата?
Източник: Reuters

До неочакван извод стигнаха експерти на конференция на Американската психологична асоциация, специално посветена на темата за влиянието на видео игрите и интерактивните медии върху психиката на децата и младежите. Дебатите са повдигнати с цел преразглеждане на отношението към тях заради обширно изследване, чието приключване се очаква през 2014 г.

Проучването е предприето в отзвук на обществените дебати през последните десетилетия за негативното въздействие на образите от монитора върху подрастващите. Досега се смяташе, че игрите имат негативен ефект върху психо-емоционалното здраве, в това число, че натрупват напрежение, гняв, акумулират агресия, водят до зависимост и депресия.

За да се разбере влиянието на игрите върху развиващия се ум обаче трябва да се предприеме по-умерен подход, споменава авторът на изследването д-р Изабела Граник за сп.American Psychologist.

Приемаме видео игрите за дейности, които не развиват мисленето ни и не водят до интелектуален напредък, дори за проява на мързел. Само че изследователският екип открива значително подобрение на когнитивните способности у играещите, особено по отношение на ориентиране в пространството, причинно-следствените връзки, паметта и възприемането. И това е напълно вярно за същите онези игри, които всяват ужас у родителите, тези с преследване на цел и стреляне, изобилстващи със сцени на насилие.

 

Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След ''Ползите от шоколада за здравето на тийнейджърите'' етоя и новата супер статия