Обявиха аспартама за безвреден

Той е близо 200 пъти по-сладък от захарта
13 дек 2013 15:49,
17
Обявиха аспартама за безвреден
Източник: Reuters

Изкуственият подсладител аспартам е безопасен за здравето, заключават Европейските власти, които следят за безопасността на храните. 

Още откакто влиза в употреба през 1980 г. редица медицински проучвания поставят под въпрос безопасността на аспартама. Европейските здравни власти заявяват, че е извършена пълна оценка на риска на изкуствения подсладител. 

Здравните регулаторни органи, освен че преглеждат налични данни от клинични изследвания, вземат под внимание и над 200 коментара, които са изпратени по време на публична консултация. 

Аспартамът, който понякога може да бъде обозначен на етикетите като E951, заедно с разпадните му продукти, е безопасен за консумация при настоящите нива на експозиция, казват Европейските здравни власти.

Нискокалоричният подсладител, който е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта, се използва в много храни и безалкохолни напитки. Допустимият дневен прием е 40 мг на килограм телесна маса. 

Единственото изключение правят хората, страдащи от рядкото генетично заболяване фенилкетонурия – при тях консумацията на аспартам може и да навреди.

 

Повече здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Monibonboni преди 10 години
Естествено... МОНСАНТО са се погрижили да платят на когото трябва.
15
1
 
0
 
! Отговори
Хабиби преди 10 години
Аман от отрови
14
2
 
2
 
! Отговори
lльольо преди 10 години
така и така,нямат намерение да го забраняват-поне да ни лъжат!
13
1
 
6
 
! Отговори
7 преди 10 години
Поредната лъжа! Не стига,че 24/7 ни шпрейват с болести и отрови,ами и захарта с отрова смениха,за болестите,хормоните и гъбичките в млякото пък въобще не коментираме!Тровят ни с водата и въздуха,и с ваксините!Така,че ЯЖТЕ,ПИЙТЕ И СИ НОСЕТЕ НОВИТЕ ДРЕХИ,ЧЕ МАЛКО НИ ОСТАНА!
12
1
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
ДОКАЗАНО ПРЕДИЗВИКВА РАК ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНА УПОТРЕБА А ВСЕКИ САМ ДА ИЗБИРА ДАЛИ ДА ГО УПОТРЕБЯВА.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И БЕЗБРОЙ ДРУГИ *** ОСОБЕНО Е-ТАТА ВЪВ КОНСЕРВИТЕ НО КОЙ ИМА ИНТЕРЕС НАРОДА ДА ГИ ЗНАЕ ТИЯ НЕЩА? НАЛИ БИЗНЕСА ТРЯБВА ДА ВЪРВИ А ЧЕ ПРОДАВАМЕ ОТРОВИ НА ХОРАТА, ТЯХ КУЧЕТАТА ГИ ЯЛИ! ***!
11
1
 
7
 
! Отговори
superMuzzy преди 10 години
Следствие ензимите в стомаха,при разпада на аспартама се отделя формалдехид и купища канцерогени!Има страшно много инфо по тоя въпрос в интернет!Най много е използван в УСА.,те затова са на 1-во място в света по ракови заболявания!В много страни по света подсладителите са забранени!
10
2
 
7
 
! Отговори
Знаяч преди 10 години
Помните ли "Tween Peaks" - "Совите не са сови". Аспартамът е безвреден. Утре ще прочетете, че и цикламатът и захаринът са безвредни. Марихуаната е лекарство. Холестеролът в яйцата не вреди.Хапвайте сланинка - там има и полезни ненаситени мастни киселини. Кофеинът е много добро нещо, стига да не пиете повече от дузина чашки.Виното съдържа ресвератрол - мехлем за съдовете.Борете Алцхаймер с никотин!Носете си новите дрехи и се радвайте на живота! И никога не забравяйте musculus gracilis!Гладете го!
9
1
 
6
 
! Отговори
Усмивката преди 10 години
Винаги след консумация на безалкохолни напитки с подсладители чувствам дискомфорт и болки в стомаха, като язва. Принудих се да се откажа от тях. Сега пия само безалкохолни със захар и съм добре. Жалко, че изборът е ограничен. Повечето безалкохолни са с подсладители.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изкуствените подсладители се акумолират вув водите т.к пречистването им е почти невъзможно. Следствие консумацията на чешмени води води до инсулинови флуктоации от което пък има риск за диабет. Това казват пък други учени. Айде сега вярвай.
7
0
 
10
 
! Отговори
hdUSHdwg5235erd преди 10 години
Аспартама в стомаха се разделя на aspartic acid, phenylalanine, methanol в отношение 4:5:1. Тоест на всеки 1 грам аспартам се получава 0.1 грам метанол.И малките деца знаят че метанола е отровен и че от него се ослепява.
6
0
 
14
 
! Отговори
hdUSHdwg5235erd преди 10 години
След като е безвреден, защо "Допустимият дневен прием е 40 мг на килограм телесна маса. " ??????Безвредно нещо е например водата: допустим дневен прием 7-8 литра или 100 грама на килограм.Какво значи 40мг на килограм: 60 килограма съм, приема ми трябва да е максимум 2.4 грама на ден!Сега като в една напитка подсладена с аспартам има поне 10 грама, което е в пъти над "препоръчителният прием".Значи уж аспартама не е вреден, ама не ни препоръчват и да го пием.
5
5
 
2
 
! Отговори
Добри Колев преди 10 години
Браво!
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам, вреден ли е или не, не съм химик или биолог, но знам, че видяли продукт, който го съдържа, не го купувам. Производителите трябва да се замислят, дали да продължат да го изпозлват, при положение, че хората масово сряха да купуват продукти с аспартам. :-) Друг е върпсът, че вместо аспртам, мога да започнат д ани пробутват нещо още по-вредно. :-(
3
1
 
25
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Значи на срещите на тази комисия само напитки с аспартам.
2
4
 
39
 
! Отговори
Циан Калиев преди 10 години
В името на търговията и парите нека се знае: аспартамът си е отровен,но ние го обявяваме за безвреден,че пари са се давали за него!
1
5
 
34
 
! Отговори
Dublin преди 10 години
BOKLUCI...Da si go davat na decata si togava.