Какво да консумираме при простуда и грип?

Какво да включим в менюто си?
14 дек 2013 15:44, Румяна Тасева
1
Какво да консумираме при простуда и грип?
Източник: Reuters

1. Бразилски орех

Тези ядки са богати на белтъчини, полезни мастни киселини и селен. Последният е особено важен и необходим на имунната система, за да функционира тя правилно и организмът остава способен да се справи срещу всякакви чужди „нашественици“. Изследване от 2001 г. на Университета на Северна Каролина, САЩ, показва, че при дефицит на селен в организма степента на възпалителните процеси е по-висока.

Тялото ни се нуждае от съвсем малко селен по принцип – достатъчна е само една ядка от този орех, за да задоволим дневните му потребности от микроелемента. По-големи количества селен не са полезни, напротив водят до развитието на някои заболявания, така че с бразилския орех до шепа на седмица.

2. Слънчогледови семки

Докато бразилският орех е абсолютна екстра за трапезата ни, слънчогледовите семки си остават за българина един от най-добрите източници на витамин Е. Той се смята за най-мощният антиоксидант, предпазвайки клетките от увреждане, остаряване и израждане. Само с 30 грама покриваме близо една трета от нуждите на организма от този витамин.

Витамин Е освен това е полезен за белите дробове. При шотландско проучване от 2003 г. се намира, че хората, чието хранене е богато на витамин С и Е се радват на по-голям капацитет на белите дробове, освен че отделят по-малко секрети и храчки.

 

Целия материал може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари