Преустановяване „захранването“ на клетките – нов метод на лечение

Може да бъде полезен при лечение на туморни заболявания
16 дек 2013 20:58,
1
Преустановяване „захранването“ на клетките – нов метод на лечение
Източник: Reuters

Прогресът на много сериозни здравословни състояния може да бъдат потиснат от медикаменти, които „преследват“метаболизма. Откритията могат да доведат до нов вид лечение на рак, възпалителни заболявания, както и макулна дегенарация. Проучването е проведено от експерти от университета в Льовен, Белгия.

За известно време лекарите се опитват да преустановят прогресирането на състоянията, които развиват резистентност към медикаменти, като спират процеса на образуване на нови клетки, свързани с патологичния растеж. 

Неефективността на лекарствата и честата поява на рецидиви обаче правят тези опити неуспешни. Новото проучване, което е публикувано в сп. Cell Metabolism, описва напълно нов подход, който може да реши проблема. 

Докато усилията на предишни проучвания и лечения са насочени към ограничаване формациите в кръвоносните съдове, като се насочват към т. нар. ендотелен растежен фактор, новият метод „атакува“ гликолизата. Това е процесът, в който клетките на болестта генерират необходимата им енергия.

С други думи, вместо да потиска самия растеж, новият метод спира „захранването“, на което клетките разчитат. Според изследователите новите открития може да вдъхновят учени да разработят нови терапии за лечение на редица заболявания.

Те биха могли да бъдат полезни при тумори, загуба на зрение, хронични възпаления и др.

 

Още полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Демек, спрете хляба и минете на пържоли. Нищо ново под слънцето, само добре забравени стари навици