Може ли марихуаната да помогне на съня?

Влияе на сънния цикъл и на дишането
17 дек 2013 15:36,
9
Може ли марихуаната да помогне на съня?
Източник: Reuters

Изследване сочи, че канабисът се препоръчва и употребява от векове при проблеми със съня и през последните десетилетия, науката разкрива причините за това: освен огромния потенциал да лекува безсъние марихуаната въздейства по два познати начина на съня - на сънния цикъл и на дишането.

Тези действия се дължат на химични съединения в растението, познати като канабиноиди или по-специално фитоканабиноиди. Мощното действие на фитоканабиноидите върху човешкия организъм се обяснява с факта, че те са „растителни имитации”, структурно подобни на съединения, които естествено се синтезират и използват от човешкото тяло: ендоканабиноиди. Основният тип ендоканабиноиди са представени от молекулата анандамид – предавател на нервни импулси. 

Най-изучаваното съединение на канабиса – тетрахидроканабинол или THC, е структурен имитатор на анандамида и като такъв притежава силно влияние върху антистресовите механизми на мозъка. 

6 изследвания от 1973 до 2009 г. потвърждават, че дори страдащите от хронична инсомния заспиват много по-бързо и по-дълбоко след прием на THC, но дозата е ключова: след определена горна граница молекулата предизвика силно превъзбуждане, което възпрепятства заспиването.

 

Останалата част от материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
1
 
! Отговори
Докъде я докарахме? преди 10 години
До ПотребителЕто и един средностатистически българин със завидна здравна култура и грамотност.
5
4
 
4
 
! Отговори
Потребител преди 10 години
Марихоаната е добре дасе исползва От хора с мн нерви тя оспукоява дава апетит и мн помага на тялото дасе отпусне и естествено че заспивашНо и също при прикалена употреба човек става малко бавно мислещ и расеян добре е даде исползва веднъж в седмицата не повече и тогава всичко ще е ОК ;)
4
1
 
10
 
! Отговори
Ангелин преди 10 години
Имам приятел, който страдаше от доста сериозен алкохолизъм, но го преодоля с помощта на марихуаната. Сега не смее да близне алкохол и казва, че това което той му е направил не би си го позволил отново... Казва, че е много по добре да изпуши един джойнт отколкото да се налива като казак, до безпаметност... Общо взето, всеки има глава на раменете и прави това което мисли за правилно за себе си... Аз специално подкрепям декриминализацията.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Марихуаната лекува алцхаймер, паркинсон и още много болести, вкл. рак. Помага при неврози, безсъние, злоядство и др. Силно препоръчителна е за възрастни хора. От промишления коноп може да се произвежда пластмаса, което е главната причина нефтените компании да водят кампания срещу нея още от 30-те години на миналия век, като първа в тази война е световната корпорация на JPMorgan. Промишленият коноп се използва и за производство на дрехи и тъкани. Семената са маслодайни.
2
1
 
3
 
! Отговори
хехе преди 10 години
Скоро ще разрешат марихуаната по света, но ще разбранят проституцията. Политиците и полицаите винаги гледат да забранят нещо, иначе няма да са "важни"за обществото. :-)
1
3
 
16
 
! Отговори
герп преди 10 години
Я спокойно малко и ти ве, вмирисан "нарколог"