От мултивитамините няма полза

Ефектът им не е по-добър от плацебото, твърдят учени
19 дек 2013 15:47,
1
От мултивитамините няма полза
Източник: Reuters

Според три нови проучвания ежедневният прием на мултивитамини не подобрява цялостното ни здраве и експертите призовават хората да се откажат от употребата на добавките. 

Проучванията откриват, че ежедневният им прием не помага нито в превенцията срещу сърдечни проблеми, нито в мисията да запазим паметта си, по никакъв начин не допринасят и за удължаване средната продължителност на живота. Учените допълват, че действието както на мултивитамините, така и минералните добавки, не е по-добро от плацебо хапчетата.

Все повече проучвания в областта свидетелстват за малката или никаква полза от употребата на добавките, а според някои от тях големи дози от  определени витамини могат дори да навредят на здравето. 

При първото проучване изследователите избират на случаен принцип близо 6000 мъже лекари, които са над 65-годишна възраст. Една част от тях приемат мултивитамини, а друга – плацебо. На всеки няколко години учените провеждат редица тестове по телефона, за да изпитат тяхната памет. 

Всички участници влизат в проучването в много добро здраве и 84% от тях казват, че редовно приемат добавките. 12 години по-късно учените не откриват никаква разлика между проблемите с паметта при участниците от двете групи. 

За целта на второто проучване изследователите избират, отново на произволен принцип, 1700 пациенти, които са оцелели след сърдечен удар. Те са включени в терапия, позната като интравенозна хелатотерапия на дневен режим, с приемането на големи дози витамини и минерали или плацебо хапчета. 

Близо половината от участниците във всяка част от проучването спират приема на назначените им медикаменти преди самия му край. Средният период, в който участниците се придържат към медикаментите, е две години и половина. След около 55 месеца, учените не откриват значителна разлика в здравето на участниците от двете групи. 

Третото проучване е преглед и оценка на данни от 27 проучвания във връзка с приема на витамини и минерали, в които участие взимат повече от 450 000 души. Анализът на данните сочи, че приемът на добавките не е от полза при сърдечни заболявания, нито за забавяне на летален изход. Те откриват само, че в малка степен се намалява рискът от развитие на рак.

Още полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
Аз изглежда трудно разбирам. Трябва да пия нещо, за да разбера фразата: "...избират на случаен принцип близо 6000 мъже ЛЕКАРИ...". Сигурно това е първото в света масово изследване на това, как мъжките лекарски организми се влияят от мултивитамините. Вероятно трябва да се направи такова и на 6000 цигуларе, 6000 кранисти и още толкова пожарникари. От сравнението на резултатите ще излязат потресаващи изводи...