За да подобрим настроението си – рибено масло

Нормализира функцията в някои части на мозъка
19 дек 2013 14:39,
1
За да подобрим настроението си – рибено масло
Източник: Reuters

Изследователи от Indiana University откриват наскоро доказателства, че консумацията на омега-3 мастните киселини докозахексаенова(DHA) и ейкозапентанова (EPA) имат силно влияние върху емоционалното здраве и настроението.

И двете киселини се намират в мазните риби и продукти като рибеното масло. Те доказано свалят нивата на триглицериди в кръвта, понижавайки риска от сърдечносъдови заболявания, инфаркт, атеросклероза и инсулт. Последното откритие за полезността на рибното масло гравитира около свойствата му да се бори с депресии и биполярни разстройства.

Екипът от щатския университет на Indiana разкрива, че в контролирани лабораторни тестове, DHA успешно понижава симптомите на депресия и мания, а след няколко седмичен редовен прием на хранителни добавки с DHA, прага на чувствителност към стрес се повишава значително. 

При обстоен мозъчен преглед с функционален ядреномагнитен резонанс, учените наблюдават как DHA нормализира функцията в мозъчни райони, в които обикновено действат само силни психиатрични медикаменти.

 

Останалата част от статията може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари