Рак на шийката на матката - навременната профилактика спасява живот

Д-р Иван Димитров пред Puls.bg
22 дек 2013 15:09, Румяна Тасева
1
Рак на шийката на матката - навременната профилактика спасява живот
Източник: Reuters

Д-р Иван Димитров е акушер-гинеколог, специалист, профилиран в онкогинекологичната профилактика . Работи в Медицински комплекс „Д-р Щерев” .

Негативната статистика за карцинома на маточната шийка е добре позната, много стряскаща и, за съжаление, напълно реална. Всяка година в света от рак на маточната шийка умират 270 000 жени, по една жена на всеки 2 минути. 

В Европа това се случва на всеки 18 минути. В България всеки ден умира по една жена и се диагностицират 3 нови случая на заболяването. Най-страшното в тези показатели е, че карциномът на маточната шийка е единственият, който е напълно предотвратим и лечим при навременно диагностициране.

Много често жената започва да обръща внимание на превенцията и профилактиката на своето гинекологично здраве едва когато са налице първите симптоми на здравословен проблем. 

Редовните профилактични гинекологични прегледи са основен фактор за ранното откриване на заболяване и увеличаване на възможностите за успешно лечение. На практика навременната профилактика спасява живот. Това е мотото на специалистите от сектора по гинекологична превантивна медицина в Медицински комплекс „Д-р Щерев”.

За да окуражи дамите към малки стъпки в посока на здрав и щастлив живот,специализираните кабинети по онкогинекологична профилактика и по мамология в комплекса предлагат профилактични програми с насоченост към превенция на женското здраве. Сред тях внимание заслужават специално разработените преференциални пакети за годишна профилактика на гинекологични заболявания и за скрининг, фокусиран към борбата с рака на шийката на матката. 

 

Целия материал четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари