Срещу настинка и простуда – огнен сайдер

Загрява и ободрява едновременно
9 яну 2014 15:37,
1
Срещу настинка и простуда – огнен сайдер
Източник: Reuters

Лекарствените средства рядко са вкусни и полезни едновременно, но огненият сайдер е именно това. Използван традиционно в народната медицина на Западна Европа, този лек притежава имуностимулиращи, противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства, а множеството му лютиви подправки отпушват носа без допълнителен прием на капки и хапчета.

Една средна глава червен лук се нарязва на дребно, прибавят се 3 пресовани скилидки чесън, половин чаша хрян и още толкова джинджифил – и двете нарязани на средни по големина парчета, 1 ч. л. куркума и 1 ч. л. лют червен пипер.

Сместа се залива с около 1 л качествен ябълков оцет и сока от 1 лимон. Под капака се слага восъчна хартия, съдът се затваря и се разбърква щателно. Течността трябва да покрива с поне 1-2 см сместа, но не бива да достига капака на съда. Затворената отвара престоява от 3 до 4 седмици на тъмно и хладно място, след което е годна за прием, при условие, че съдът се разклаща силно веднъж дневно. След този период течността може да се прелее в друг съд и да се подслади с 2-3 супени лъжици пчелен мед.

Неслучайно напитката е наречена „огнен сайдер” – загрява и ободрява едновременно, премахвайки много от простудните симптоми - отпадналост, запушен нос, липса на апетит, неразположение и др.

Сайдерът може да се приема директно с лъжица, да се добавя към плодови и зеленчукови сокове, ориз, салати и др. Препоръчително е да се приема по една лъжица сутрин – загрява и подсилва имунната система и по три лъжици при първите прояви на простудно заболяване, но без да се превишава максималната дневна доза от 30 мл.

При кашлица с отхрачване, запушен нос и синуси, е достатъчно да се вдиша няколко пъти от сместа, за да се постигне силен облекчаващ ефект, но е важно при навеждане над отворения съд очите да се държат затворени, за да се избегнат познатите ефекти на сока от лук, комбинирани с лютивата мощ на другите съставки.

Огненият сайдер е подходящ и при стомашни киселини. Ако са причинени от ниски нива на стомашните киселини, отварата подобрява бързо храносмилането и облекчава парещите усещания по хранопровода.

Съветва се да се избягва от по-чувствителните при зачервено и възпалено гърло, понеже напитката е твърде лютива и пареща и може да предизвика болка при преглъщане.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари