Ново лечение ще бори хепатит C

Само с едно хапче на ден
20 яну 2014 15:18,
2
Ново лечение ще бори хепатит C
Източник: Reuters

Ново лечение за хепатит C, което се състои от комбинация от медикаменти, бележи успех в борбата срещу най-тежките случаи на заболяването, което уврежда черния дроб. Иновативното лечение предлага ефективна терапия, без инжекции, което евентуално би могло да позволи на специалистите да елиминират опасната инфекция, твърдят учени.

Според директора на Центъра за вирусен хепатит Johns Hopkins – д-р Марк Сулковски, който е и водещ автор на проучването, акцентира на важността на проучване в бъдеще, когато инфекцията с хепатит C вероятно няма да бъде лекувана с тежки терапевтични програми и инжектиращи се медикаменти. 

Резултатите от проучването сочат, че комбинация от експериментален медикамент и друг, който наскоро получава одобрение за лечение на хепатит C, може да елиминира инфекцията в случаите, в които конвенционалната терапия не успява да повлияе на заболяването. 

За целите на проучването участие взимат 211 души – мъже и жени, като всички са диагностицирани с един от трите познати щама на инфекцията. На тези, които не са били третирани или са демонстрирали резистентност към конвенционалната терапия, учените дават по 60 мг от медикамента daclatasvir и 400 мг sofosbuvir. 

Учените отбелязват, че участниците не са приемали задължително ribavirin – лекарство, което е важна част от повечето успешни терапии на вирусни заболявания до момента. 

Данните сочат, че на края на тримесечното проучване при 98% от всички участници не се откриват следи от вируса в кръвта им. Според Суловски това означава, че „тежката“ конвенционална терапия, която се състои от дневен прием на 18 хапчета, плюс седмична инжекция, може да се сведе до приема само на едно хапче на ден. 

Резултатите от проучването са публикувани в Medical Daily.

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
6
 
! Отговори
juliana преди 10 години
А кога ще могат българските пациенти да се възползват от новото лечение? Моля това да проучите. Не забравяйте, че ние сме 2-3 години след другите страни...
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
bravo na uchenite.