Как влияят на организма ни протеиновите диети?

И на какво се дължи загубата на килограми
23 яну 2014 16:39, Румяна Тасева
3
Как влияят на организма ни протеиновите диети?
Източник: Reuters

Факт е, че при диетите, наблягащи на белтъчини и ниска консумация на въглехидрати, като тази на Аткинс или Зоната, се губи телесно тегло. Основният проблем при спазването на тези хранителни режими обаче е, че те не са безопасни за здравето и определено отслабването с няколко килограми си има своята цена...

Ефектът на отслабване при високо протеиновите режими се дължи не толкова на редуциране на теглото, колкото на загуба на вода от тялото, което е особеност при ограничен прием на въглехидрати. След това организмът започва да топи натрупаните мазнини, процес познат като кетоза. На този етап обичайно се изпитва по-малко глад отпреди, но пък започват да се появяват оплаквания от главоболие, гадене, дискомфорт при бъбреците, сърцебиене, чувствителност на организма и необичайна раздразнителност.

Освен това кардиолозите не препоръчват подобни диети, тъй като високо протеиновите диети включват предимно животински продукти, които са богати на наситени мазнини. Тяхното прекалено натрупване в тялото води до изменения в нивата на общия холестерол и триглицериди.

Друг проблем е, че наблягащите на месо диети са бедни на фибри, фитонутриенти, антиоксиданти и витамини, които се намират в плодовете, зеленчуците и житните култури.

Останалата част от материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички диети който работят са на принципа на калорийната редукция. С други думи това което е от значение е количеството на калориите които се приемат. За здравословно отношение на въглехидрати, протеини, мазнини се смята 40/30/30%. Кетозата която се споменава в статията няма как да не се случи ако искаме да стопим мазнините на тялото. Тя настъпва при изчерпване на кръвната захар (тоест глад и/или умора). Преки пътища няма.
2
1
 
5
 
! Отговори
! преди 10 години
Една от най- лошите идеи при диетите, въобще.Човек, иначе може да отслабне по всякакъв *** начин. Просто следва да си избере един от много на пазара. Този е един от тях и то от твърде опасните.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-общо казано ЗЛЕ! pH-то на организма драстично започва да пада към киселинно. А от там всеки грамотен знае какво става.