Какви са причините за задържане на течности в организма?

И на кои заболявания може да е симптом
30 яну 2014 17:08, Румяна Тасева
0
Какви са причините за задържане на течности в организма?
Източник: Reuters

Задръжката на течности е заболяване, което създава особен дискомфорт у хората. Причината може да бъде повишено ниво на натрий в кръвната плазма, прием на медикаменти и някои заболявания. Сред най-честите заболявания, протичащи със задръжка на течности, е сърдечната недостатъчност. Други заболявания може да са обвързани с чернодробна патология, съдова болест или високо кръвно налягане.

1. Един от най-често срещаните симптоми, свързани със задръжка на течности е: безболезненото подуване на глезените или стъпалата, придружено с други общи оплаквания. Може да се касае за съвсем обикновен оток на крайниците при продължителен престой в изправено положение.

За неговото овладяване крайниците трябва да се вдигнат на високо и с останалата част от тялото да се легне хоризонтално. По този начин се създава обратно налягане, което предизвиква резорбция на излишната течност от интерстициалното пространство в крайниците.

2. Причина за развитие на оток по крайниците при здрави хора може да е вродена слабост на вените на краката или бременност.

Подутите, тъмносини кръвоносни съдове в областта на краката и стъпалата, както и болезнените и чувствителни крака, които се подуват особено често при продължителен престой в право положение, заедно със симптоми на излющване на епидермиса, най-вероятно насочва към развитие на разширени вени.

За овладяване на проблема се използват еластични чорапи, които създават разлика в налягането между кръвта под чорапната превръзка и тази в свободния край към таза. По този начин кръвта не се задържа и се поддържа активна циркулация, което значително намалява и риска от тромбоза.

Продължението на статията може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Вече не задържамм :P преди 9 години
, но се допитах до мой личен приятел, който е много навътре в тези неща и той доста разкритикува този продукт. Според него задължително всеки такъв продукт трябва да има калий и витамин Б6 за да балансират загубата на важни електролити. Той ми предложи продукт, който ги има тези неща, една от активните му съставки е същата като на Хидро