Ракът на маточната шийка е лечимо заболяване

Прф. д-р Галина Чакалова пред Puls.bg
31 яну 2014 14:09, Румяна Тасева
0
Ракът на маточната шийка е лечимо заболяване
Източник: Личен архив

Проф. д-р Галина Чакалова, дм, е началник Клиника по гинекология в Специализираната болница за активно лечение по онкология в столицата, позната още като "Раковата болница". 

Проф. д-р Чакалова, какво представлява ракът на маточната шийка? Какви са причините за него?

Ракът на маточната шийка е вторият по честота тумор сред раковите заболявания, засягащи женските полови органи. Наблюдава се една тенденция за увеличение на новозаболелите и по последни данни в България се разболяват около 1100 жени годишно. Това означава, че заболеваемостта е 28,5 на 100 хил. жени. В световен мащаб заболеваемостта е 18 на 100 хил. жени. Това е един от малкото видове рак, който би могъл да бъде предотвратен чрез скринингови мероприятия, профилактични прегледи. Когато се установяват предраковите състояния и бъдат лекувани, може да се избегне развитието на рак.

Причинител е човешкият папиломен вирус, и по-специално неговите високо онкогенни поддипове – 16, 18, 31, 33, 35. Тук е и мястото да се каже, че това е единственият рак, за който вече съществува ваксина.

Какви стадии има заболяването и в кой от тях пациентката разбира, че нещо не е наред с тялото й?

Както всеки вид рак, така и ракът на маточната шийка има четири стадия. В България, за съжаление, само 40% от пациентките с този вид рак са диагностицирани в първи стадий. Във втори стадий са около 20% и 40% са установени в късните 3-ти и 4-ти стадий.

При предклиничния рак, при който няма никакви оплаквания, говорим за начален първи стадий. В този случай той може да бъде открит посредством единствено гинекологичен преглед по повод на някакво друго заболяване или оплакване или с цел профилактика.

С напредване на туморния процес се появява кървене, което първоначално е т. нар. „контактно кървене“, свързано с полов контакт или с аплицирането на лекарствени продукти във влагалището. Ако и тогава жената не обърне внимание, не се обърне към гинеколог и не се постави диагнозата, процесът продължава да се развива и следващият симптом вече е спонтанно кървене, несвързано с нищо.

 

Останалата част от интервюто може да прочетете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари