Жените са засегнати в по-голяма степен от инсулта

Качеството им на живот е по-ниско
12 фев 2014 16:36,
0
Жените са засегнати в по-голяма степен от инсулта
Източник: Reuters

Жените, които са претърпели инсулт, имат по-ниско качество на живот след това, в сравнение с мъжете, сочи ново проучване. Американски експерти проучват менталното и физическо здраве на 1 370 пациенти, три месеца или година, след като са претърпели мозъчен удар. 

Установява се, че жените в по-голяма степен страдат от депресия и чувство на тревожност, болка и дискомфорт, а също така и подвижността им е по-затруднена. 

Според експерти от Великобритания основната причина  е, че при жените инсултът идва по-късно. Проучването открива и важен факт – днес много по-голям брой хора оцеляват след претърпян инсулт, в сравнение с преди 10 години. Подобрената статистика се дължи на по-добро лечение и профилактика. 

Изследователите от Wake Forest Baptist Medical Center, Северна Каролина, проучват пациенти, които са претърпели инсулт или преходна исхемична атака, също така позната като мини инсулт. 

Нивото на качеството на живот се определя като се оцени подвижността, способността пациентът да се грижи сам за себе си, ежедневната активност, депресията / чувството на тревожност и степента на болка. 

Изводите са, че три месеца по-късно жените по-често съобщават за проблеми с подвижността, болка, дискомфорт, тревога, в сравнение с мъжете. Разликата е най-съществена при тези, които са над 75-годишна възраст. 

Учените установяват, че година по-късно нивото на качество на живот при жените е по-ниско, но различията между двата пола вече са по-малки. 

Данните от проучването са публикувани в сп. Neurology.

 

Повече полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари