Какви са характеристиките на алкохолната зависимост?

Един разговор на Puls.bg, в който отговарят трима специалисти
19 фев 2014 16:10, Румяна Тасева
1
Какви са характеристиките на алкохолната зависимост?
Източник: Reuters

Въпроси, които касаят алкохолната зависимост, дискутираме със Светлана Николова, консултант, Марина Попова, психолог и Росица Долапчиева-Кайрякова, психолог, от Асоциация за рехабилитация на зависими „Солидарност”.
 
 - Кои са най-големите опасности след отказването от алкохола?

Росица Долапчиева-Кайрякова: По-скоро бих казала рискове. Те са такива, каквито са и при отказването на другите вещества. Естествено всичко зависи за кой точно етап става въпрос и как точно се случва това отказване, какво е индивидуалното състояние на въпросния човек, каква е степента на тежест на зависимостта. Рисковете са много по-малко, когато  цялостният процес преминава под лекарско наблюдение – става въпрос за етапа на детоксификация – и съответно с подкрепата и помощта на специалисти:  психиатри, психолози, терапевти, социални работници, за етапа на преодоляване на психическата зависимост.

Рисковете, свързани със спирането на алкохола на чисто физиологично ниво, са появата на абстинентни симптоми, изразяващи се в различни видове физически дискомфорт. Често се наблюдава и алкохолен делир – състояние близко до психозата, чиято острота зависи от клиничната картина на заболяването при конкретния пациент. В последния случай е задължително спешно да се потърси лекарска помощ, тъй като алкохолният делир може да доведе до смърт. Не са рядкост и проблемите с различни органи – черен дроб, сърце, панкреас и други. Наличието на придружаващи заболявания също изисква лекарско наблюдение по време на детоксификация.
 
От психологическа гледна точка това, което често се наблюдава и би могло да бъде определено като най-рисково, е изпадането в дълбока депресия (най-често, когато човекът е решил да се справя сам и без професионална помощ), в резултат на което би могло да последва връщане към употребата или в най-лошия случай – самоубийство.

Друг често срещан риск е заместването – вместо алкохол започва употребата на други вещества, или пък игра на хазарт (по-рядко се среща), или пък безразборно сексуално поведение. Така въпросният човек преминава от една зависимост към друга, самозалъгвайки се, че няма проблем.

Това, което най-често се случва като риск, е връщането към употребата на алкохол след известен период на трезвеност. За да бъде намален този риск, е важно зависимият да започне веднага след детоксификацията една по-дългосрочна психотерапия. Тя ще му помогне да се стабилизира и да се научи да се справя с житейските ситуации, без да прибягва до алкохол. Не трябва да се забравя, че алкохолната зависимост е хронично-рецидивиращо заболяване и винаги има риск да се завърне.

Останалата част от интервюто можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
pitaite mikov