Какво е правилното поведение непосредствено след травма на главата?

Мерките, които трябва да имате предвид до получаването на Спешна медицинска помощ
Обновена: 27 фев 2014 20:52 | 27 фев 2014 20:52, Румяна Тасева
2
Какво е правилното поведение непосредствено след травма на главата?
Източник: Reuters

Травмите на главата често са обвързани с някои леки неврологични отклонения, като замаяност и леко главоболие, но може да са обвързани и с тежка загуба на съзнание и нарушения в основните жизнени функции на организма, поради важните центрове за дишане и сърдечна дейност в мозъка.

Травмите на шията и гърба често са свързани с временна неспособност за движение в крайник или са примесени с болков синдром и леко ограничение на движението в дадената област. При всички случаи е необходима консултация с лекар-специалист, който да прецизира настъпилите увреждания и бъдещото поведение за бързо лечение на пострадалите.

1. Основни стъпки за поведение при травми в тези зони до пристигането на медицински екип

Сред основните стъпки за поведение при такъв род пострадали е да се уверите дали пострадалият има трите най-важни показателя - съзнание, пулс и дишане. Това се осъществява посредством регулярни въпроси относно индивидуалността на пострадалия. Задават се въпроси от рода на - как се казвате, къде се намирате, знаете ли какво се случи и други.

Ако е невъзможно да се извърши словесен контакт, трябва да се извърши проверка на жизнените функции.
При възрастни хора това се осъществява посредством натиск в шийната вдлъбнатина, за да се отчете пулсация на сънната артерия и натиск върху лъчевия канал до китката за проверка на пулс в периферните артерии.
При бебета и малки деца се проверява сърдечната честота посредством натиск върху вътрешната зона на мишницата.
Ако е налице такъв, то трябва да се провери дишането. Поставете ухото си до устата на болния, за да усетите дали има дихателна дейност. Важно е да се знае, че не трябва да се доверявате на движенията в гръдния кош, които невинаги са обвързани с дишане, а могат да бъдат гърчови прояви или напъни за вдишване, ако то е нарушено по някакъв начин.

Останалите препоръки при спешен случай на травма на главата можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
31
 
! Отговори
Бай Оня преди 10 години
Бай Хур кое и е малоумното на статията, това че не разбираш нещо написано на малко по-високо ниво ли? Ти що не ги изброи правилно наименованията на "анатомичните области" ? Или да напишеш статия, дето да има смисъл на "Български" ...
1
2
 
32
 
! Отговори
Бай Хур преди 10 години
Поредната *** статия от днес.бг. Да си бяхте направили труда поне малко смисъл да има на Български тая статия и поне да бяхте проверили как е правилното название на изброениете анатомични области...