Ниацинът помага срещу висок холестерол

Намира се в пилешкото, рибата и яйцата
Обновена: 28 фев 2014 08:56 | 28 фев 2014 08:45,
2
Ниацинът помага срещу висок холестерол
Източник: Reuters

Наличието на достатъчни количества ниацин или витамин B3 в тялото е важно за поддържането на доброто общо здраве здраве.

Витамин се използва за при висок холестерол като различни изследвания твърдят, че В3 повишава нивото на HDL – добрия холестерол, както и това на триглицеридите, а за сметка на това намалява нивата на лошия холестерол LDL.

Ниацинът има и други положителни качества. Използва се при лечение на атеросклероза или втвърдяване на артериите – състояние, при което кръвоносните съдове губят еластичността си и стават податливи на увреждания.

Витаминът е необходим за хората, които са прекарали инфаркт. Освен това, ниацинът е важен при лечението на пелагра - рядко заболяване, което се развива при липсата на ниацин.

Референтните стойности за приема на витамина зависят от възрастта и пола, както и от здравословното състояние. При мъжете се препоръчват околи 16 милиграма на ден, а жените имат нужда от 14 милиграма дневно.

Хората, страдащи от чернодробни или бъбречни заболявания, диабет, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания трябва да бъдат внимателни с употребата на витамина.

В регламентираните дози ниацинът е абсолютно безопасен за употреба от всички възрастови категории, включително и от хора със съпътстващи заболявания.

Ниацинът се среща в много храни, включително зеленчуци, месо, пилешко, риба и яйца.


Още за витамините можете да научите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Цъклюн преди 10 години
- Пляк ! - с яйцето между очите