Био яйца - кои са те?

Колко щастливи трябва да са кокошките?
13 мар 2014 16:30,
4
Био яйца - кои са те?
Източник: Reuters

С навлизането на здравословният и природосъобразен начин на живот, хората търсят все по-пречистени и определяни като био продукти.

Въпросът дали са био или не засяга и яйцата.

Тъй като все по-често стваме свидетели на условията, в които се гледат кокошките, както и препаратите и медикаментите, които им се дават, напълно логично е да се замислим какви яйца консумираме.

Специалистите характеризират качеството на конвенционалните и био яйцата по критерии, включващи качеството на черупката, на жълтъка и на белтъка.

Резултатите се оценяват с АА (най-високо качество), А и В (най-ниско качество).

Яйцата, означавани като „вегетариански“ или „естествени“, не могат да бъдат определени като био според специалистите, тъй като тяхното качество не се подлага на контрол и съответно, те не могат да бъдат сертифицирани като такива.

Условията, които осигуряват био качеството на яйцата, всъщност са свързани с кокошките, от които се получват.

Важно е на пернатите да не бъдат давани антибиотици и силни медикаменти, освен ако няма опасност от инфекциозен процес, който крие риск за здравето на консуматорите. 

Допустимо е прилагането на хормони и обезпаразитяващи лекарствени средства.

Кокошките трябва да бъдат отглеждани всамостоятелни клетки, с достъп до открити пространства, както и да бъдат хранени с пречистени продукти, без съдържание на пестициди и химикали.

Цената на био яйцата също е важен фактор. Тяхната парична стойност е почти двойно по-висока, но все пак изборът между качество и цена остава изцяло във ваши ръце.

 

Повече полезна информация за био продукти може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С навлизането на здравословният и природосъобразен начин на живот, хората търсят все по-пречистени и определяни като бйо продукти.????//Ех ЕВРОПЕЕЦО ама здравословно ама здравеопазване образование ах ах картина ли е да я опише човек.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-добре да се купуват яйца от бабите на село. Със сигурност са по-био от тези по магазините.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом на кокошки от висша категория АА "... не бъдат давани антибиотици и силни медикаменти, ОСВЕН ако няма опасност от инфекциозен процес, който крие риск за здравето на консуматорите. "Тогава моите кокошки, а и на всички баби в БГ са категория АААААААААААААААА.
1
0
 
3
 
! Отговори
Ханс преди 10 години
Ая Шванц!