Срещу инфекции – селен

Морските храни са сред най-богатите източници на селен
Обновена: 16 мар 2014 22:05 | 16 мар 2014 22:05,
1
Срещу инфекции – селен
Източник: Reuters

Селенът е микроелемент, който присъства естествено в много храни. Има важна роля за производството на хормони на щитовидната жлеза, както и за синтеза на ДНК, и защита от окислително увреждане и инфекция.

Селенът има две форми: неорганична ( селенат и селенит ) и органична ( селенометионин и селеноцистеин ).

Смята се, че селенът повлиява заболявания като рак, сърдечно-съдови заболявания, както и нарушения на щитовидната жлеза.

Препоръчителната дневна доза, зависи от възрастта на индивида. При новородени се препоръчва дневният прием на 15 мкг от микроелемента, като количеството постепенно се увеличава и при възрастни е желателно да достигне до 55 мкг.

Дефицитът на селен може да донесе сериозни поражения върху организма, особено ако е съчетан с други заболявания и излагане на стрес.

Не са препоръчителни, обаче и по-високи количества от посочените.

Нивата на микроелемента са силно намалени при пациенти, подложени на хемодиализа, както и при такива, които са ХИВ позитивни.

Морските храни са сред най-богатите източници на селен. Други източници са зърнените продукти, млечните, както и месото.

Количеството на селен в питейната вода е различно, според мястото на географския район, но в повечето случаи не е достатъчно.

Тъй като съдържанието на минерала в почвата също варира, неговите нива в животинските и растителни продукти също варират.

За да бъдете сигурни, че осигурявате необходимите количества селен е нужно да консумирате разнообразна храна или да прибегнете до приема на мултивитамини, в които той се съдържа.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
NEV преди 10 години
Не се споменава в статията за бразилското орехче.Той е с най-голямо съдържание не селен.Достатъчно е да се консумират по три орехчета на ден .