Защо хората употребяват наркотици?

Психологът Марина Попова пред Puls.bg
21 мар 2014 08:16, Румяна Тасева
16
Защо хората употребяват наркотици?
Източник: Reuters

Защо хората употребяват наркотици? Много често задаваме този въпрос на децата, с които провеждаме обучения и превенция. Винаги е интересно какъв ще бъде отговорът, без да бъде рационализиран, старателно обоснован и оценен от един вече зрял ум.

Най-чистосърдечно децата отговарят: защото хората се притесняват; защото искат да забравят нещо; защото са депресирани; защото искат да се харесат на някой друг; защото искат да им е по-весело, да се смеят повече и да са по-щастливи; защото им е скучно; защото искат да говорят по-лесно с другите и т.н. Някой дори са по-дръзки и казват: „Защото са луди – как може да го правят, когато знаят, че са опасни”. Казват тези неща, без дори да са съвсем сигурни, какво точно са наркотиците.

Съвсем интуитивно децата разбират, че тези вещества променят съзнанието и човек се чувства по различен начин, но също така са и опасни.

А какво казват учените по този въпрос? Съществуват множество теории за произхода и употребата на психоактивните вещества (наркотици и алкохол) и свързаните с това проблеми. Всички теории имат свои основания и са базират на конкретни изследвания, само че нито една теория сама по себе си не дава пълноценна картина.

Намерени са много археологически находки, които доказват не само, че психоактивни вещества са употребявани от човека много отдавна, а и факта, че още от онези времена са били забелязани някои проблеми, свързани с или предизвикани от тях. Това неминуемо води и до въпроса „Защо?”. Защо хората са толкова неразумни и безотговорни, че вече хиляди години продължават да ги използват, въпреки ясните доказателства за вредата им?

Повече можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Името преди 10 години
Докато човек има нужда да се храни тоя спор е безсмилен. Наркотиците са отгоре храна за богатите... Макар че то така е получава, че богатите са богати щото са до там ограничени, че даже и не ползват качествени наркотици... само с мега селяшкия алкохол или даже само си трупат кинтажа и се опияняват от това колко имат.. което впрочем не е чак толкова лошо. Звездите не са хора, те са софткор к*рви за всички които не могат да си намерт нормални к*рви, така е те не се броят. Тоя свят е ***.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
вредни неща: наркотици, кофеин, шоколад ,захарни напитки, прекомерно хранене, всичките храни с гмо ,тютюн, секс ,татуировки, дрехи от изкуствени материи ,цялата пласмантерия и химия около,нас ,лекарства, изкустени витамини ,застояването , телевизията, нетът, автомобилните газове и отровите от цялата индустрия опа, алкохолът ,пърженото замислете се от колко вредни неща сме заобиколени , опа отвратителния фонов шум който товари нервната система..........сигурно ивма още неща но нямам място
13
0
 
2
 
! Отговори
Ясно Е преди 10 години
Оставете законно или не. Говорим от какво се полудява и ти променя живота тотално и надолу.
12
1
 
4
 
! Отговори
Наздраве до 7 преди 10 години
"Съжалявам хората като Вас, които се заблуждават, че само незаконните наркотици са вредни "Не аз съм за съжаление. А наркоманите.Съжалявам наркоманите, които се мислят за много компетентни по всички въпроси и си мислят, че говорейки много или пишещи много във форума на нас "необразованите" постигат нещо повече от обикновенното плямпане. Едва ли не заслепени от трева виждат само себе си като някакви идоли и "образоват" другите. Щот от много пушене вече имат прозрения и си говорят с Господ.
11
0
 
2
 
! Отговори
Цун Кай Го преди 10 години
Напоследък и алкохола спрях,замествам го с кекс по няколко пъти на ден, така ще бъде докато си омръзнем с приятелката пък после ще видим
10
0
 
2
 
! Отговори
пффф 4 преди 10 години
Прилагам линк, за връзката на пристрастяване и дългоследствени ефекти, за сравнение между много видове наркотици (вкл. алкохол и тютюн). Извода си правете сами. Нито съм социален работник, нито учител, че да се опитвам да ви го набия в канчето. https://edc2.healthtap/ht-staging/user_answer/reference_image/2922/large/Drug_Addiction.jpeg?1386669335
9
2
 
2
 
! Отговори
пффф 3 преди 10 години
До АнонименАнтидепресанти не ползвам. И потретвам - не защитавам НИТО ЕДИН наркотик, набийте си го в шопската дебела кратуна. Няма наркотик с полезни последствия, това е част от дефиницията за наркомания. Просто не съм съгласен, хероина, амфетите, екстазито и тревата да се слагат в една категория - нелегални. А тютюнът и алкохола - в легални. От изброените, според мен тревата е най-безвредна, въпреки че е нелегална.
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До пффф 2То пушека от тревата е полезен за околната среда. Ама щоом сте опрели да замествате антидепресанти с трева по добре вземете мерки. На мен ни антидепресанти ми трябват ни трева. Нямам необходимост.
7
2
 
5
 
! Отговори
пффф 2 преди 10 години
Това че алкохола и цигарите не са незаконни не ги прави по-малко вредни. То и замърсяването на въздуха не е противозаконно, и продажбата на "кашкавал" направен от хидрогенизирани мазнини (общо взето маргарин) не е. Съжалявам хората като Вас, които се заблуждават, че само незаконните наркотици са вредни и същевременно тъпчат антидепресанти предписани от доктор и пълнещи джобовете на big pharma корпорации.
6
1
 
2
 
! Отговори
пффф преди 10 години
До АнонименКакъв ви е аргумента, моля? Пушенето е инерция, навик..е, и? Всеки наркотик е така. И аз пуша по кутия на ден, пуша и трева. Но е факт, че цигарите водят до много проблеми - рак на белия дроб, сърдечно-съдови проблеми и т.н. Параноик не съм станал, ама всяка сутрин кашлям и се задъхвам ако се катеря до 6-тия етаж, и да ти кажа не ми е от тревата това. Точно затова казвам, че не защитавам нищо - правя доста неща - просто човек трябва обективно да гледа кое вреди и кое вреди още повеч
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пушенето на цигари по-скоро е по инерция, по навик...вадиш и палиш.. не ти причинява особено психическо разстройство..Да ми кажете що пушите трева ? След като се превръщате в *** ? А дълготрайната употреба докарва параноя ... А ?
4
4
 
6
 
! Отговори
пффф преди 10 години
До АнонименНе съм защитник на наркотиците, но не съм и на алкохола. Ако говорим за трева, гъби или други натурални наркотици (а не химия), то те са много по-безвредни. Алкохолът води до цироза, доста често до рак на панкреаса. Тревата е по-безвредна и от цигари, защото повечето хора няма да пушат 10-20 коза на ден, нали? А доста пушачи пушат 10-20 цигари на ден.
3
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
древните са имали повече култура на употреба
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Съществуват множество теории за произхода и употребата на психоактивните вещества (наркотици и алкохол) и свързаните с това проблеми"Моля ви да не слагате наркотиците (дори и тревата) наравно с алкохола.Бих казал че негативите при алкохола са много по-малки.А колкото до изследването - трябва да си ***, за да разпитваш деца за наркотиците и по това да се води твоята статия или теория (на "учен" както може би се характеризират написалите го).
1
3
 
3
 
! Отговори
Ясно е преди 10 години
От тъпотия. Нормално е трева а у, обаче да разни химии хероини-определено трябва да си една проста жена за да си причиниш такава гадост. Роднини и близки няма да ги коментирам, на тях майната им по дефалт нали.