Многоплодна бременност след асистирани технологии – успех ли е?

Разказва д-р Таня Тимева пред Puls.bg
4 апр 2014 19:03, Румяна Тасева
5
Многоплодна бременност след асистирани технологии – успех ли е?
Източник: Reuters

Д-р Таня Тимева е висококвалифициран специалист в областта на акушерството, гинекологията и репродуктивната медицина. Към момента е Медицински директор АГ Болница „Д-р Щерев”.

Честотата на многоплодните бременности значително се е увеличила през последните 15 години, най-вече поради наличието и широкото използване на индуциращи овулацията медикаменти и методи за асистирана репродукция.

Многоплодни са 3% от всички бременности към момента на раждане, а в популацията, лекувана за стерилитет, този процент е доста по-висок - 25-30% в резултат на използвани методи на асистирана репродукция (вътрематочни инсеминации, ин витро, ИКСИ).

Важно е да се отбележи, че приблизително две трети от многоплодните бременности завършват с раждане на едно живородено дете, поради спирането на развитието на втори ембрион в различни срокове на бременността.

При вътрематочните инсеминации, в резултат на индукция на овулация, е възможно да се образува повече от един фоликул, при което се увеличава рискът от многоплодна бременност. При процедурата ин витро оплождане се провежда контролирана овариална хиперстимулация с цел оптимален добив на яйцеклетки.

Продължителното култивиране и селекция на получените ембриони е задължителен етап от прилагането на асистирани репродуктивни технологии (АРТ). Броят на трансферираните в маточната кухина ембриони се определя индивидуално и зависи от много фактори: възраст на жената, качество на ембрионите, поредност на опита, причини за стерилитет и др. 

За позволения брой трансферирани ембриони в различните Европейски държави съществуват нормативни разпоредби, които са част от законодателството и са съобразени с финансирането на процедурите. У нас този въпрос е регламентиран в Наредба №28 от 20.06.2007 г. на Министерство на здравеопазването.  

Цялата статия може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
яйцеклетка преди 10 години
Рекламаааааааа... Доктор Щерев, не ти ли стигат ? Още ли ще се тъпчеш ? Лъжеш хората и се гушиш. Какво ли ще ги правиш на оня свят ?
3
0
 
2
 
! Отговори
оплоден преди 10 години
В съседна нам държава когато тръгнеш да се "оплождаш" , хората ти искат документи - за сключен граждански брак, за имотно състояние, за какво ли не още . Тук в тази хубава държавица доктора гледа на теб като огромна банкнота застанала срещу нещо. Не го интересува нищо друго освен кесията ти. Оплодиха "мома" , която тръгна да развежда женен мъж чрез ин витро само и само жена му да напусне компанията унижена и оскърбена.За семейните двойки, които нямат деца съм съгласен, ама в тези случаи...
2
0
 
0
 
! Отговори
една преди 10 години
Статията не отговаря на въпроса, поставен в заглавието. Защо публикувате половинчати писания? Всъщност, статията е една безсмислица. Запълване на празно място. Потвърждава само едно нещо - колко ниско е паднало нивото на образованието в България, в случая на журналистическите факултети.
1
0
 
2
 
! Отговори
Моето скромно мнение преди 10 години
Не мога да разбера жените, които стават инкубатори на донорски яйцеклетки, но не ги осъждам. Всеки знае себе си. Донякъде мога да разбера жена, която износва донорска яйцеклетка, оплодена със семенна течност на съпруга й.Друг е въпросът, когато чрез лекарска намеса се стимулира овулация - тогава жената ще износи свое дете.Не ми е ясно само докъде е стигнала медицината в една друга област. Ако яйчниците на някоя жена вече не създават яйцеклетки, могат ли да бъдат стимулирани да създадат?