Павиан живее повече от година със свинско сърце в корема

Учени се надяват да се реши проблемът с недостига на донори
5
Павиан живее повече от година със свинско сърце в корема
Снимка: Ройтерс

Свинско сърце, обработено с генно инженерство и трасплантирано на павиан, функционира добре, без признаци за отхвърляне вече повече от година, съобщи в. "Дейли телеграф".

Учените от американската програма за изследвания по хирургия на сърцето и гръдния кош се надяват постижението им да допринесе скоро подобни органи да бъдат трансплантирани на хора и така да бъде решен проблемът с недостига на донори.

Досега трансплантираните на примати свински органи издържаха не повече от половин година. Учените успяха така да променят ДНК на прасе, че сърцето да стане по-съвместимо.

Прасетата се избират за експериментите, защото тяхната анатомия е съвместима с човешката и имат бърз цикъл на размножаване. Сърдечни клапи от прасета вече се трансплантират на хора. Някои специалисти обаче се притесняват, че те ще се износват по-бързо, заради по-краткия живот на прасетата.

Възможно е така да бъдат предадени и болести. С методите на генното инженерство обаче се добавят няколко човешки гена към генома на прасето и се премахват други, които могат да предизвикат опасна имунна реакция.

За експеримента сърцата са трансплантирани на павианите в корема им без да бъдат махани техните собствени. Следващата стъпка ще е да бъде оставено само свинското сърце. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: сърцеученипавиан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До ОТ САЩАми като спиш без ***, ще "прихванеш" разбира се. Сакън да не се качиш в градския транспорт, че тогава чумата ще те тръшне.
3
1
 
3
 
! Отговори
ОТ САЩ преди 9 години
Да и със сигурност във ветринарните клиники е по-чисто отколкото в болниците.Аз бях за пневмония в болницата 3 дена и си прихванах гъбички и цистит.В рамките на 11 месеца ме лекуваха 7 пъти с различни антибиотици и полза никаква.Дойдох си в България и за 20 дена ме излекуваха-вече 3 години нямам оплаквания от цистит.Медицината им е много зле,лекуват на сляпо-нито микробиология ,нито антибиограма и после защо микроорганизмите причиняващи инфекции били резистентни.
2
3
 
4
 
! Отговори
lek преди 9 години
Taka I komynisticheskite izchadia detza si praviat.
1
0
 
17
 
! Отговори
край преди 9 години
Тука на Дилян Пеевски свинска глава му присадиха пък нашите доктори се не фалат. Триисе и кусур години си живе не е мръднал.