Миниинсултите също крият рискове

Симптомите са същите като при инсулта, но...
12 май 2014 16:07,
0
Миниинсултите също крият рискове
Източник: Reuters

Хората, които пренебрегват симптомите на преходна исхемична атака или т. нар. мини-инсулт, рискуват да изпадат в много по-сериозни състояния.

Преходната исхемична атака е спешно състояние, при което трябва да се реагира веднага. Тя е причинена от временно прекъсване на притока на кръв към мозъка, като го лишава от кислород.

Най-често виновникът е кръвен съсирек в артерията, доставящи кръв към мозъка.

Симптомите са същите като при инсулта, но голямата разлика е, че атаките са временни и не продължават повече от 24 часа. Затова те често се подценяват, но това е основен знак, който предвещава инсулт.

Най-често се наблюдава изкривяване надолу в двата края на устните и очите, усещане за слабост в мускулите на лицето, изтръпване на крайниците и дори леко парализиране, невъзмoжност за ясно говорене и за разбиране на това, което чувате, замъглено или нарушено зрение в едното или двете очи и внезапна загуба на памет или объркване.

Един на всеки трима души не обръща сериозно внимание на исхемичните атаки. А един на всеки пет души, който е имал такива, получава инсулт до 4 седмици, предупреждават от американската асоциация Stroke.

Това състояние е третият най-голям причинител на смъртни случай и инвалидизация след сърдечносъдовите и раковите заболявания. Ако имате проблеми с дишането или болка в гърдите, не бива да се колебаете да потърсите лекарска помощ, съветват специалистите.

Медиците напомнят, че трябва внимателно да следим кръвното си налягане, тъй като 70% от инсултите са възникнали вследствие на високи наднормени стойности.

Препоръчително е да се избягват цигарите, противозачатъчните хапчета, наситените мазнини като маргарин, масло и шоколад и сол. Физическата активност също значително намалява риска от инсулт.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари