Защо сливиците не трябва да се отстраняват?

Мукозният имунен отговор е сред най-важните протектори в човешкото тяло
22 май 2014 20:32, Румяна Тасева
4
Защо сливиците не трябва да се отстраняват?
Снимка: Reuters

Мукозният имунен отговор е сред най-важните естествени протектори в човешкото тяло. Той се състои от лимфоидни тъкани, които са разположени в близост с епителния слой на лигавиците на респираторния, пикочополовия и стомашно-чревен тракт.

Тази защитна система на организма се представя от някои специфични и много известни имунни органи в тялото, за които мнозина дори не подозират, че имат толкова важна функция. Това е една от основните причини, поради която немски лекари преди едно десетилетие започват да развиват нов модел за терапия на гнойна ангина, която да не включва задължителната тонзилектомия, която се е прилагала като основен метод за лечение през изминалите години. По пътя на тяхната логика, впоследствие се въвеждат строги правила и медицински показания, които разрешават извършването на тази процедура, предвид важността на този имунен орган в човешкото тяло.
 
Носово-гърлените сливици са разположени в едноименните зони на човешкото тяло. В техния район могат да се срещнат още двустранно разположените гърлени сливици и тези по ръба на небцето. Този специфичен имунен отговор играе водеща роля при попадането на бактерии и вируси по въздушно-капков път. От своя страна те са представители на имунния подклас MALT.
 
По подобен начин друг специфичен подклас на имунната защита, представена от мукозните клетки, разположени в групови или единични фоликули от лимфоидна тъкан. По своята си функция, в основата стои техният силен еферентен път на действие. Те представляват основната част от клетките на имунната защита на стомашно-чревния тракт под формата на струпвания от имунни комплекси, наречени Байерови плаки. Структурата им е подобна на лимфни възли, чиято периферна зона е предимно от Т-клетъчни лимфоцити, най-често представителите са CD4+ и CD8+, а централната зона е изградена предимно от В-клетъчни лимфоцити.
 
Особено важна е и ролята на мукозната имунна протекция на тялото с помощта на лимфоцитите, които са разположени в така наречената lamina propria в човешкото тяло. Характерното тук е, че преобладават В-клетъчните лимфоцити, които може да претърпят различен стадий на развитие и да се преобразуват в плазмоцити. Има и някои изразени Т-клетъчни представители, както и някои макрофаги и клетки-убийци.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
lusi vasileva преди 9 години
Аз съм на 48 г.Като дете боледувах много често от ангини,но дори тогава лекарите не разрешили да ми се махат сливицте.Затова никога не съм боледувала от възпаление на белия дроб.Проблема с ангините израснах след 20 годишната ми възраст и сега ям сладолед и пия газирано,които преди ми баха забранени.
2
1
 
4
 
! Отговори
purko преди 9 години
Е добре де ясно ,*** нали не мислите че всички са лекари за да раберът така написаното.
1
1
 
2
 
! Отговори
XXL преди 9 години
Ммм..дааааа !!!