Най-важното за рака на кожата

Меланомът се асоциира с по-рядкото, но продължително излагане на слънце
4 юни 2014 09:31,
2
Най-важното за рака на кожата
Снимка: Reuters

Човешката кожа се състои от епидермис, дерма и подкожна мастна тъкан. Епидермисът има най-общо два слоя - външен, изграден от плоски клетки и вътрешен, съдържащ базални клетки, примесени с клетки наречени меланоцити. Последните, произвеждат меланин - пигмента, който определя цвета на кожата.

Когато кожата е изложена на слънце, се образува повече меланин и тя потъмнява или "хваща" тен. На определени места меланоцитите се "скупчват" и така се образуват бенките.
 
В рамките на епидермиса клетките се развиват и растат в определен порядък. Образуваните в базалния слой нови клетки "избутват" старите към външния слой. По своя път те постепенно се вроговяват и губят жизнените си функции, а когато достигнат повърхността, умират и се излющват.
 
ДНК (дезокси-рибонуклеинова киселина) е молекулата, в която е кодирана цялата генетична информация за развитието на клетките в човешкото тяло. Тази молекула може да бъде увредена от различни агенти (канцерогени - причинители на рак). Когато организмът не е в състояние да "поправи" тази увреда, се и развива рак.
 
Клетките съдържащи "променената" ДНК започват да растат и да се делят неконтролируемо, образувайки тумор. Ако такъв процес се случи в кожата, се развива рак на кожата.
 
Тъй като по принцип този вид рак започва в най-външния слой - епидермиса, промените обикновено се забелязват рано. Ето защо повечето видове рак на кожата се установяват в начален стадий.
 
Има три основни типа рак на кожата, които представляват приблизително 100% от всички случаи. Всеки се именува в зависимост от вида клетки, в които започва.
 
Подредени от най-малко опасния към най-агресивния тип те са:
 
  •     базалноклетъчен карцином,
  •     плоскоклетъчен карцином,
  •     меланом.
 
Първите два са най-чести и по-малко опасни. Те се отнасят към така наречения "немеланомен рак".
 
Меланомът е най-агресивният и опасен тип рак на кожата. Той се характеризира с бърз растеж и ранно разпространение (метастазиране) в други части на организма.
 
Ракът на кожата е най-честият рак. Според някои проучвания, 40 - 50% от американците на възраст 65 години са развили рак на кожата поне веднъж.
 
Въпреки че никой не е застрахован от това заболяване, тези данни се отнасят предимно за хората с по-висок риск - с по-светла кожа, с червена или руса коса и със светли/сини очи.
 
Продължителното и без предпазни мерки излагане на слънце е главната причина за рака на кожата. Слънчевата светлина съдържа ултравиолетови лъчи (UV), които могат да увредят генетичния материал (ДНК) на кожните клетки и да предизвикат мутации.
 
УВ - лампите, солариумите и рентгеновите апарати също образуват такива лъчи и могат да доведат до злокачествена трансформация на кожни клетки.
 
Базалноклетъчният и плоскоклетъчният карцином се свързват с продължителното и постоянно излагане на слънчева светлина, предимно при по-светли хора, работещи на открито.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Финансовият пънкар вдига наздравици още в 10.30 часа сутринта!Блазе им на тези, дето си нямат други ангажименти! :)
1
0
 
0
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ, А СЕГА НАЗДРАВЕ - РАНГЕЛ ВЪЛЧАНОВ