Нов метод бори плешивостта

Учените "карат“ космите на скалпа да започнат да растат отново
15 юни 2014 18:46,
5
Нов метод бори плешивостта
Снимка: Reuters

Учените смятат, че са открили начин да спасят света от плешивостта, като „накарат“ космите на скалпа да започнат да растат отново. 

 
Изследователи от училището по медицина „Перелман“ към Университета на Пенсилвания откриват метод, с чиято помощ да превърнат зрелите клетки в епителни стволови клетки. 
 
Екипът учени започва своите изследвания с човешки кожни клетки, които впоследствие превръщат в индуцирани плурипотентни стволови клетки, които имат способността да се променят във всякакъв друг вид клетки на организма. 
 
По време на следващия етап от проучването изследователите преобразуват тези клетки в епителни стволови клетки, които обикновено се намират в космените фоликули. 
 
Други екипи са работили и преди в тази насока, но те са се опитали да превърнат  индуцираните плурипотентни стволови клетки в кератиноцити. Учените от Пенсилванския университет демонстрират как с внимателно контролиране на времето за растеж на получените клетки, те могат да „накарат“ индуцираните плурипотентни стволови клетки да генерират голям брой епителни стволови клетки.
 
В проучването екипът експерти успява да превърне 25% от клетките в епителни за период от 18 дни.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
11
 
! Отговори
Аз преди 9 години
На 40 съм и полуплешив. Това изобщо не ме притеснява и не разбирам обратното.
3
0
 
2
 
! Отговори
Плехарко преди 9 години
А бе я си кажете какви са изчисленията за печалбите в близко бъдеще, не ми обяснявайте колко сте загрижени за комплексираните плешовци!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ми стана ясно, всеки лично ли трябва да даде собствени стволови клетки? Новопоникналите косми дали ще бъдат с естествения цвят на косата, какъвто човек има по рождение?
1
4
 
11
 
! Отговори
Перач преди 9 години
А против косми между пръстите измислиха ли?