Нормално ли е да сънуваме кошмари?

Има фактори, които допринасят за тях
2 юли 2014 11:35,
5
Нормално ли е да сънуваме кошмари?
Снимка: Reuters

Кошмарите са сънища с ярко и смущаващо съдържание. Те са най-често срещани сред децата по време на РЕМ фазата на съня, но могат да се случат и на възрастните. При тези сънища обикновено се наблюдава внезапно събуждане.

Ужасите през нощта си имат своите характеристики. Те обикновено включват възбуда, тревога, потене и повишаване нивата на кръвното налягане. Децата много често крещят и изпитват ужас за няколко минути, докато се успокоят и успеят да заспят отново. Оказва се обаче, че между 2 и 8% от възрастните също страдат от кошмари.
 
Темите на самите сънища варират при различните хора. Въпреки това се срещат и много еднакво съдържание. Така например често срещан е кошмарът, в който човек не може да се движи достатъчно бързо, за да избяга от задаваща се опасност. Друг познат на много хора сън е падането от голяма височина.
 
Ако сте претърпели скорошен инцидент или травмиращо събитие, ужасяващото преживяване може да бъде тема на кошмарите. Те обикновено се случват в първите няколко часа след заспиване и се преживяват по-скоро като чувства, а не като сънища.
 
Защо сънуваме кошмари?
 
Тези сънища обикновено се появяват спонтанно, но има и някои фактори, които могат да допринесат.
 
Някои хора сънуват кошмари, след като са хапнали късно вечерта. По този начин се увеличава метаболизмът, който „сигнализира“ на мозъка да бъде по-активен. Има и определени медикаменти, за които се знае, че могат да допринесат за по-голямата честота на кошмарите.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: сънфакторикошмари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чесно!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз скоро сънувах как съм в един бар и си поръчвам нещо за пиене.Бармана неоткъсна поглед от мен усмихна се ехидно и ми извади едно момиче из под бара от хладилната камера.Тя седеше вкаменена първоначално той пак ми се усмихна тя се раздвижи и се събудих.
2
0
 
3
 
! Отговори
льжата преди 9 години
В защо говорим на сьн.Че даже си казваме истината без да ни питат.
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Снощи сънувах строежа на метрото.От Люлин до Младост копаехме със радост.УЖАС! Това е ужас!"