Може ли лечението при диабет да е опасно?

Оказва се, че не е препоръчително при някои пациенти
4 юли 2014 22:45,
1
Може ли лечението при диабет да е опасно?
Източник: Reuters

Лечението за диабет тип 2 може да се окаже неподходящо за всеки, особено за по-възрастните пациенти, открива ново проучване.

След поставяне на диагнозата, пациентите обикновено биват подложени на лечение за намаляване нивата на кръвната захар. По този начин може да се предотвратят усложнения като слепота, невропатия, нарушения във функцията на бъбреците, очите и сърдечни заболявания. 

Учените акцентират върху важността от установяването на баланс между риска от усложнения и тежестта на лечението. 

Въпроси в тази насока се появяват, когато пациентите започват да имат ниски нива на кръвната захар, натрупване на излишни килограми. Изследователите си задават въпроса, дали при тези пациенти трябва да се провежда продължително лечение, ако то понижава качеството им на живот.

Въпреки че е трудно, диабетиците могат да контролират нивата на кръвната захар със здравословен хранителен режим и физически упражнения. Ако успеят да поддържат кръвната си захар в норма, дори и с помощта на медикаменти в началото, на по-късен етап те може да нямат нужда от лекарства постоянно.

Това може да бъде рисково, от гледна точка на прогресиране на диабет тип 2, но то може да се окаже най-добрият избор за хората около 75-годишна възраст. 

Според изследователите лекарите трябва правят оценка на потенциалния риск от усложнения при всеки пациент, тъй като медикаментите, предназначени за понижаване нивата на кръвната захар, могат да бъдат изключително полезни за някои, но и да не доведат до никакви подобрения при други.

Данните от проучването са публикувани в JAMA Internal Medicine.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mnogo prawilno mislene.Ot vreme na vreme namalqvane na medikamentite e zdrawoslovno.