Кофеинът влошава съня на децата

75% от анкетираните деца консумират кофеин ежедневно
7 юли 2014 21:00,
0
Кофеинът влошава съня на децата
Снимка: Reuters

Кофеинът е популярен стимулант, който възрастните използват, за да се ободрят и да запазят своята бдителност през деня. Въпреки че се използва най-вече от тях, учените установяват, че децата също приемат известно количество посредством различни напитки.

 
В проучване, публикувано в The Journal of Pediatrics, се открива, че 75% от анкетираните деца консумират кофеин ежедневно. Оказва се също така, че колкото повече е приетият кофеин, толкова по-малко те спят през нощта.
 
Изследователите събират данни от родителите на над 200 деца на възраст между 5 и 12 години. Информацията е от рутинни клинични визити в градска педиатрична клиника. Родителите съобщават за вида напитки и храни, които децата им консумират през деня, както и тяхното количество.
 
Анализът на резултатите сочи, че децата от 5 до 7 години консумират около 52 мг кофеин дневно, а малчуганите между 8 и 12-годишна възраст – приблизително 109 мг. Учените от Университета към Медицинския център в Небраска обясняват, че при някои деца на петгодишна възраст се отчита консумация на кофеин, която е равна на едно кафе.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: кофеинсъндеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари