Медикаменти за холестерол помагат за по-бързо възстановяване след операция

А белезите са по-малки
3 авг 2014 21:28,
0
Медикаменти за холестерол помагат за по-бързо възстановяване след операция
Източник: Reuters

Възстановителният период след операция може да се съкрати с приема на медикаменти за понижаване нивата на холестерола, познати като „статини“, според ново проучване. 

Учените смятат, че медикаментите могат да повлияят на отговора на организма към възпалителните процеси, като съкратят периода на излекуване при пациентите, претърпели оперативно лечение. Това се отнася в частност за тези, които са склонни да имат усложнения. 

По време на своето проучване изследователите анализират данни от употребата на статини, като повечето от проучванията са проведени в лабораторни условия. Установява се, че приемът на тези медикаменти съкращава възстановителния период след операция от 19 на 13 дни. 

По-бързото оздравяване на раните се наблюдава сред пациенти, претърпели всякакъв вид оперативно лечение, включително и сърдечна операция, заключават изследователите. Това би могло да доведе до по-малки белези.

Експертите обясняват, че при нормални условия заздравяването на рана включва серия от фази, които водят до белег. Много фактори могат да повлияят на този процес и е трудно да се определи с точност начина, по който статините могат да подобрят оздравяването. 

Въпреки това, данните сочат, че те влияят на редица фактори, свързани с отговоря на организма към възпалението. Това обяснява д-р Жерар Фитцморис от детската болница „Дева Мария“ в Дъблин, Ирландия.

Данните са публикувани в The Society for Thoracic Surgeons.

 

Още полезна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари