За оценка на инсулинова резистентност (IR) - HOMA-INDEX

Какво представлява инсулиновата резистентност?
5 авг 2014 16:58, Румяна Тасева
0
За оценка на инсулинова резистентност (IR) - HOMA-INDEX
Източник: Reuters

1. Същност

Хомеостазен модел за оценка на инсулинова резистентност (HOMA-IR) е метод, използван за количествен израз на инсулиновата резистентност и бета-клетъчната функция. Първото описание на наименованието HOMA е публикувано от Matthews et al. Diabetologia 28 (7): 412-419, 1985.

Авторите на HOMA са използвали данни от физиологични изследвания, за да разработят математическо уравнение, описващо регулиране на нивото на глюкозата по типа на обратната връзка. Те публикуват компютърен софтуер който решава уравнението, така че инсулиновата резистентност и бета-клетъчната функция може да бъде оценена от глюкоза и инсулинови нива в кръвта на гладно.

2. Информационно съдържание и клинично значение

Важен механизъм за намаляване на нивото на кръвната захар е навлизането на глюкоза чрез инсулиновите рецептори във всички клетки и тъкани. Обикновено всяко увеличение на нивото на глюкозата в кръвта води до освобождаване на инсулин от бета-клетките на лангерхансовите острови на панкреаса.

При нарушено разпознаване на инсулина от клетъчните рецептори, се стига до задържане на по-високи концентрации на глюкоза в кръвта, до увеличен синтеза на инсулин поради повишена необходимост за метаболизиране на глюкозата и състояние, нарeчено инсулинова резистентност.

 

Продължението на статията може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари