83% от българчетата с кариеси. Защо?

Интервю с д-р Богомил Стоев за Puls.bg за здравето на детските зъби
22 сеп 2014 11:57, Румяна Тасева
10
83% от българчетата с кариеси. Защо?
Източник: Reuters

Д-р Богомил Стоев е млад стоматолог, в чиито основни приоритети е подобряването на денталната култура на хората в България, както и изграждането на последователна система за превенция и профилактика на оралните заболявания.
Д-р Стоев целенасочено работи по организирането и осъществяването на инициативи, свързани с денталната грижа за бременните и детското орално здраве.


- Д-р Стоев, имате ли представа какъв е „денталният статус“ на българчетата днес?

В България са правени не малко изследвания, свързани с денталния статус на населението, но малко от тях ни дават достатъчна информация, от която да направим необходимите изводи. Макар една от статистиките да сочи следното - в България разпространението на кариес е 98% сред възрастните и 83% сред децата, а над 8000 деца са с един или повече извадени постоянни зъби, това което видях след моята профилактична кампания по училищата ме навежда на мисълта, че ситуацията е доста по-трагична от известното.

- Според Вас на какво се дължи това?

Една от основните причини за ситуацията в България според мен е, че децата изобщо не са наясно как правилно да се грижат за зъбите си. Говоря за базови неща като това кои са правилните движения, които е добре да използваме, когато си мием зъбите; колко пъти на ден трябва да си мием зъбите, както и това, че трябва да ползваме и конец за зъби. Също така, след моята кампания установих, че децата изобщо не знаят, че е добре да се ходи на профилактични прегледи през 6 месеца. Повечето от тях споделиха, че посещават зъболекар само когато ги заболи, което никак не е учудващо, но пък води след себе си доста тревожни резултати.

Другото, което ми направи впечатление и което се отразява на зъбния статус, е фактът, че децата често ядат изключително вредни за зъбите храни и напитки по време на учебния ден като вафли, кроасани, безалкохолни напитки, чипсове и други. Всички тези неща няма как да не доведат до тревожната статистика, която наблюдаваме.

- Има ли начин и как бихме могли да й повлияем – да постигнем до 10-годишна възраст децата да са без кариес, а до 18 да няма случаи на извадени зъби... Кои са основните проблеми, с които лекарите по дентална медицина се сблъскват и ние родителите следва да се справим?

Добре е да се започне с правилно информиране на децата за това, че е задължително на всеки 6 месеца да се посещава зъболекар и че това е добре за тях. Да им се обясни на достъпен език, че пропускането на визити може да доведе до неприятни последици като невъзможност за консумация на любима храна или до множество пропуснати забавления. Също така е необходимо да се обясни на децата, че консумацията на кариесогенни храни и напитки е добре да става заедно с основно ядене – на обяд или на вечеря, а не като междинно хранене.

Останалата част от интервюто с д-р Богомил Стоев можете да прочетете в Puls.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: кариесизъбен статус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
защото преди 9 години
Пастите за зъби с високо съдържание на флуорид увреждат зъбите.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОнец браточки конец най важното нещо след четка за зъби.Плодове твърди след хранене имат естествено почистващо своисто.
6
2
 
1
 
! Отговори
norges преди 9 години
До Анонимен КАУФЛАНД ЛЮТИФКАИ какво занимаваш хората с твоята лютивка бе!
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
преди половин час писах коментар за доктора за контролите,ето точно сега ми се случи на мене факт който ще ви го пиша,в началото на месеца си бях в БГ за една седмица от Пзарджик съм купих си от КАУФЛАНД ЛЮТИФКА на ОЛИНЕЗА 10 бурканчета от 265 грама харесва ми люта лютеница,точно преди 5 минути повярвайте ми си отворих едно и какво стана лютивката е сладка и не мирише на *** и домати ами мирише нещо на коза на овца и аз не знам на какво но не и на лютеница ЕТО г-н ДОКТОРЕ ЗА КАКВО СТАВА
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доктореее и ти си канцеларска мишка да си мият децата зъбите всеки ден и със конец дрън дрън докторее всичко е от беднотията от храната докторее пастите са по вредни от колкото ги представяте храната ,храната му е майка та и то храна а не химия щото в БГ, няма никакви контроли и всичко е химия дечицата ядат ли чисто кисело мляко и прясно, сирена, какшкавали колко семейства могат да си го позволят децата им да ядат тези храни но и те са кръщавани докторее,
3
4
 
4
 
! Отговори
един българин преди 9 години
До: номер 2Хайде сега, прав е човека, по-добре слушай специалистите какво ти казват а не да знаеш повече от тях по въпроси които не са ти работа!Ние също ядем от същата храна по която плюеш - от магазини като Билла, Кауфланд, Карфур или Лидл. И нашето дете няма нито един кариес. За разлика от родителите му: Нашите зъби ги скапаха точно училищните зъболекарки, и по време когато ядяхме от прехвалената ти храна!!! Да ти кажа ли колко амалгамени пломби съм имал и колко моста?
2
4
 
6
 
! Отговори
един българин преди 9 години
До: номер 1Аре стига пак въздишки по скапания комунизъм!Нашето дете си го водим на профилактични прегледи през 6 месеца, вече е на 7 години и да чукам на дърво, няма нито един кариес!За сведение - и сега ходим безплатно, не само при скапания ти комунизъм!Ходим обаче на детски зъболекар.Аз бившата ми лична зъболекарка затова я смених, защото вика: "Аууу, ми то млечни зъбки няма какво да се гледат камо ли да се лекуват - нали и без това ще паднат."
1
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Е, като ходи през 6 месеца на зъболекар, в най-добрия случай е да установи, че се е появил кариес. Т.е. профилактичният преглед не предотвратява кариеса.Иначе, да, ще се избегне изваждането на болния постоянен зъб.И не само употребата на вредна храна, цитирана от господина води до заболяване на зъбите.А защото ядем некачествена храна изобщо. С много нитрати, консерванти, подобрители, оцветители и какво ли не в нея.Защо този факт се премълчава? Мисля, че това е главната причина.