Консумацията на див копър укрепва сърцето

Не съдържа холестерол
31 окт 2014 13:05,
1
Консумацията на див копър укрепва сърцето
Източник: Reuters

Дивият копър, познат още като „резене“, е ценен поради вкусовите и здравословни качества, които предоставя. 

Всички части на растението, включително луковицата, стъблото, листата и семената, могат да се консумират и придават хубава смесица от вкус и аромат на различни ястия. 

Каква е хранителната стойност на дивия копър?

Една сурова луковица резене съдържа 73 калории, 0,5 г мазнини, 2,9 гр протеин, 17 гр въглехидрати, 7 гр диетични фибри – 28% от ежедневната нужда на организма, и никакъв холестерол. 

Същото количество осигурява 27% от дневната нужда от калий, 5% натрий, 6% витамин А, 11% калций, 46% витамин C, 9% желязо, 5% витамин B-6 и 10% от дневните нужди на организма от магнезий. 

Дивият копър също така съдържа фосфор, цинк, мед, манган, селен, ниацин, пантотенова киселина, фолиева киселина, бета каротин, лутеин и зеаксантин, витамин Е и витамин К. В допълнение към всички тези хранителни вещества, растението съдържа и хранителни нитрати и е естествен източник на естроген.

Ползи за здравето:

  • поради съдържанието на калий, фолиева киселина, витамин C, витамин B-6 и фитонутриенти, заедно с липсата на холестерол, дивият копърът укрепва сърцето.
  • Растението съдържа значителни количества фибри, които помагат за намаляване на холестерола в кръвта, като по този начин намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. 
  • Витамин B-6 и фолиевата киселина предотвратяват натрупването на съединение, познато като хомоцистеин. Когато в организма се натрупат прекомерни количества от него, това може да доведе до увреждане на кръвоносните съдове, с по-късно и до сърдечни проблеми.

Още полезна информация за здравословно хранене може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
Чичо Д-р преди 9 години
Дантева, първо резенето НЯМА луковици. Даже окултурената му форма - фенхел, фенюи, финокио, както искаш го наречи, НЯМА ЛУКОВИЦИ, а ВЛАГАЛИЩА (извинявам се, терминът е на ботаниците, не на анатомите!), които се ядат пресни или сготвени. Освен тово НИТО ЕДНО РАСТЕНИЕ НЕ СЪДЪРЖА ХОЛЕСТЕРОЛ. Растителните стероли се наричат ФИТОСТЕРОЛИ и към заболяванията на съдовете нямат никакво отношение.