Как да се погрижим за щитовидната жлеза?

Профилактика в две стъпки
4 ное 2014 13:04, Румяна Тасева
1
Как да се погрижим за щитовидната жлеза?
Снимка: Reuters

Изследвания на ендокринните проблеми в национален аспект показват, че близо 50% от българите имат дадени проблеми със структурата на щитовидната жлеза. Увеличават се и случаите на автоимунното заболяване тироидит на Хашимото и то на все по-ранна възраст.

Холистичният поглед върху причините за дисфункция на щитовидната жлеза посочва много „провокатори”, които с времето дават негативното си отражение върху нея: освен замърсяването на околната среда, нелекувани хронични възпаления, недостиг на хранителни и минерални вещества, тук влизат и дълго натрупваната умора и неумение да се разтоварваме от напрежението в работата, потиснатите емоции, усещането за неразбиране от околните или попадане в капана на конфликтни взаимоотношения и още много други стресови ситуации, типични за нашето ежедневие.
 
Със сигурност не се замисляте обаче, че дори позата, в която голяма част от нас работят минимум 8 часа дневно – стегнати на бюрото, пред компютъра, също влияе отрицателно на здравето на щитовидната жлеза.
 
Седнали в една и съща позиция, часове наред, сами си причиняваме болки, напрежение и схващане в областта на врата, раменете и гърба. Често игнорираме дискомфорта, свързан с това и не обръщаме внимание на тялото си. Много от нас в стресови ситуации или в момент на уплаха, например при сблъсък с агресивно поведение, отново се стягат в областта на врата и раменете, като инстинктивна реакция за предпазване от евентуална травма (възможна или въображаема). Това блокиране на зоната - мускулите на врата са в спазъм - намалява и кръвоснабдяването на тъканите. В резултат се получава тъканно нервно нарушение и страда захранването на щитовидната жлеза. С времето това води до сериозни промени и до хронични заболявания на жлезата, свързани с нейната хипо- или хиперфункция.
 
Не е нужно да чакаме да получим подобен „червен сигнал” от тялото си, че съществуват сериозни проблеми, за които дори и не подозираме. Можем да се погрижим за релаксацията на мускулите и ставите си – както с повече движение, така и с допълнителен прием на подходящите минерални соли.
 
1. За да се предпазим от смущения в работата на щитовидната жлеза, можем да използваме комбинация от минерални соли за релаксация на врата и раменете. Препоръчва се от Шуслеровите терапевти за всички, работещи на бюро и пред компютър, както и на страдащите от продължителен, хроничен стрес в ежедневието си. Всеки ден вземайте по 5 таблетки от Шуслерова сол №1 калциев флуорид - укрепва ставните връзки, сухожилията, мускулите; сол №3 железен фосфат - намалява възпалението; и сол №7 магнезиев фосфат - действа болкоуспокояващо и релаксиращо. Солите могат да се вземат по 2-3 месеца на два курса през годината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 9 години
пълни глупости. Вие сте за съд.