Пчелната отрова и лечебните й свойства

В последните години интересът към терапевтичните й свойства се покачва
7 ное 2014 15:29,
1
Пчелната отрова и лечебните й свойства
Източник: Reuters

Повечето хора свързват пчелите с меда или пчелния прашец. Но те имат и друг продукт – пчелната отрова, която може да бъде много ценна при третирането на определени заболявания и състояния. 

Лечебните ефекти на пчелния мед отдавна са известни. Чаят с мед е средство за облекчаване на възпалено гърло. А според някои специалисти по хранене пчелният прашец е чудесен източник на протеин.

На пчелната отрова се гледа с леко безпокойство, което не е изненадващо, имайки предвид, че тя се свързва с неприятното усещане от ужилването. Още от древността обаче пчелната отрова се използва за медицински цели, а тези й ползи са изтъквани по целия свят. И въпреки, че те все още не са научно доказани, през последните години употребата й за третиране на различни заболявания се изучава активно. 

Медицинската употреба на пчелната отрова датира от древен Египет. Отразена е и в историята на Европа и Азия за облекчаване на ставни заболявания. По-късно, през 1860 г., интересът към пчелната отрова се възобновява с проучване, проведено в Европа, което изследва ефекта й върху ревматизма. Оттогава интересът ту се появява, ту изчезва.

В последните години, покрай нарасналия прием и разпространение на природните лекове, интересът към терапевтичните свойства на пчелната отрова се покачва. Няма обаче проведени проучвания, които да докажат категорично нейната ефективност.

Продължението на материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Пчеличка преди 9 години
Бззззззззззззззззззз.... Жил !