Нов спрей спира мъжките изневери

Той съдържа хормона окситоцин
20 ное 2014 14:29,
3
Нов спрей спира мъжките изневери
Снимка: Reuters

Естествен хормон, който вече се използва под формата на лекарство за улесняване на раждането при жените, помага на мъжете да остават верни на половинката си. Това твърдят учените от Университета в Бон.

Изследването, проведено от тях показва, че обвързаните мъже, които приемат хормона окситоцин запазват по-голяма дистанция спрямо непознати жени.
 
Доказано е, че окситоцинът, наричан още и хормон на любовта, създава по-силни връзки между родители и деца, както и между партньорите в двойката. Окситоцинът се секретира в организма ни по време на оргазъм. Той се асоциира с чувства, като любов, щедрост, сигурност.
 
Предишно проучване показа, че хормонът е от значение за моногамията при животни. Сега изследователите за първи път откриват доказателство, че хормонът може да има подобен ефект и върху хората.
 
В новото проучване участват 86 хетеросексуални мъже на средна възраст около 25 години. На 57 от тях е дадена доза окситоцин посредством носов спрей, докато останалите 29 получили обикновен физиологичен разтвор. След 45 минути на мъжете била представяна жена, определена като „привлекателна" от учените.
 
Тя се приближавала прогресивно, докато всеки един от мъжете каже, че се намира на достатъчно разстояние от него.
 
Тъй като окситоцинът засилва чувството за сигурност у хората, учените очаквали мъжете, които били получили от хормона, да допуснат жената по-близо. Но при обвързаните мъже се получило точно обратното. Те оставяли разстоянието с жената до около 70 см, при 55 - 60 см за необвързаните.
 
Окситоцинът обаче не показва ефект върху неженените мъже, пояснява изследователският екип.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: мъжеспрейизневери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
7
 
! Отговори
О преди 9 години
А, доказано ли е, че тези 86 хетеросексуални мъже, ще останат завинаги хетеросексуални? Доказано ли е, че такава хормонална терапия (след като създава по- силна връзка между родители и деца) няма да доведе инцест? Тръпки ме побиват направо... С хормоните шега не бива!
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
zashtoto felipe za razlika ot bashta si ne e krashkach i kockar.
1
1
 
1
 
! Отговори
radost преди 9 години
zashto ispansiya kral i kralitsa