Консумацията на брюкселско зеле укрепва костите

Подобрява усвояването на калция
8 дек 2014 12:11,
1
Консумацията на брюкселско зеле укрепва костите
Източник: Reuters, архив

Консумацията на плодове и зеленчуци отдавна се свързва с понижен риск от много сериозни здравословни проблеми. Редица проучвания предполагат, че повишената консумация на растителни продукти като брюкселско зеле намалява риска от затлъстяване, диабет, сърдечни болести. Същевременно с това се повишава енергията и се намалява теглото. 

Още от 1980 г. насам консумацията на големи количества кръстоцветни зеленчуци като брюкселско зеле се свързва с понижен риск от рак. Скорошни проучвания посочват, че съединенията, които съдържат сулфорафан, и придават на тези зеленчуци горчивината, са същите, които имат и противоракови свойства. 

Установява се още, че сулфорафанът има свойството да потиска вредния ензим хистон деацетилаза, за който се знае, че участва в развитието на раковите клетки. Според някои учени тези свойства на ензима в бъдеще могат да направят храните, които го съдържат, потенциална част от лечението на рак. 

Брюкселското зеле съдържа и хлорофил, който може да блокира канцерогенните ефекти на хетероциклични амини, образуващи се при печене на месо на скара при висока температура. Ако все пак обичаме месото препечено, трябва да се уверим, че го консумираме заедно със зелени зеленчуци.

Ниските количества витамин К в организма се свързват с повишен риск от фрактури на костите. От друга страна, адекватното количество на витамина, което се осигурява от ¾ чаша брюкселско зеле, подобрява здравината на костите. Той действа като „разпределител“ на костните протеини, подобрява усвояването на калция и намалява риска от уринарната му екскреция.

Още полезна информация на здравна тематика може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Дайте някво руско зеле бе, какви са тия *** зелета