Пускат нова ваксина срещу HPV вирусите

Препаратът се казва Gardasil 9
13 дек 2014 22:13,
3
Пускат нова ваксина срещу HPV вирусите
Снимка: Reuters, архив

Американската агенция по храните и лекарствата одобри нова ваксина, която предпазва от заразяване с човешкия папилома вирус (HPV).

 
Препаратът се казва Gardasil 9 и ще се ползва в борба срещу основните заболявания като рак на маточната шийка, вак на вулвата, рак на ануса и вагинален рак, причинени от HPV типове 16, 18, 31, 33, 45, 52 и 58.
 
В допълнение ваксината предпазва от пет допълнителни раздновидности на вируса - допълнителни HPV типове-31, 33, 45, 52 и 58, които също причиняват злокачествени образувания.
 
Тя може да се използва от жени на възраст между 9 и 26 години и мъже на възраст между 9 и 15 години.
 
Човешкият папилома вирус (HPV) е причинител на над 99% от случаите на рак на маточната шийка и генитални новообразувания.
 
Перисистентната инфекция с определен тип папиломен вирус води до развитие на рак на маточната шийка, който засяга хиляди жени по целия свят и е на второ място като причина за смърт сред жените след рака на гърдата.
 
Вирусът по-рядко е причина за развитие на рак на ануса, вагината, вулвата, пениса, устата или синусите.
 
Около 30-40 HPV типа се предават чрез полов контакт и инфектират аногениталната област.
 
Няколко от тези полово предавани вируси могат да доведат до развитие на генитални новообразувания, докато други не причиняват никакви видими прояви на инфекция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой в България лобира за тази "ваксина"? В колко държави тя е забранена? Колко са случаите на смърт, парализа и други ужасни последствия от нея?