Неочаквани фактори, съкращаващи живота

Златната формула за дълголетие: секс, спорт и шоколад
29 дек 2014 12:33, Румяна Тасева
2
Неочаквани фактори, съкращаващи живота
Снимка: Reuters, архив

Дълголетието е възможно и може да се постигне чрез забавяне на стареенето. Стареенето е свързано с натрупване на грешки при репликацията на ДНК. Неблагоприятно влияние върху този процес имат свободните радикали. Също така, неблагоприятно влияние върху репликацията на ДНК в човешкия организъм има наличието на деутериеви атоми във водните молекули и радиацията.

Скоростта на стареене се увеличава с времето. През 1963 г. Оржел доказва, че процесът на стареене е свързан със синтеза на белтъците. Натрупването на грешки при синтеза на белтъците расте експоненциално с възрастта. Клетките, които са взети от възрастни хора показват занижена транскрипция или пренос на информация от ДНК към РНК. По тази причина вероятността за ракови заболявания се увеличава с възрастта.
 
Продължителността на живота в развитите страни се увеличава. Това става възможно благодарение на развитието на медицината и науката против стареенето.
 
Кои влияния съкращават живота ни?
 
1. Болестите, прекарани в ранна детска възраст
 
Предишни данни сочат, че активната имунна система на организма е предпоставка за дълголетие. Но резултатите от най-новите изследвания за дълъг живот, оборват тази теза. Учени от университета в Шефийлд, са установили, че активният имунитет, особено в детските години от живота ни, съкращава продължителността му в бъдеще. Изследванията по проучването са публикувани в New Scientist и са на база изследвания върху насекоми. Споменава се за понижаване на продължителността на живота при бръмбари в резултат на запушването на кръвоносните съдове с меланин. Въпреки че изследването касае насекоми биха могли да се правят изводи и за човешкия организъм. Меланинът се изработва при активиране на имунната система.
 
Други проучвания, проведени в Университета на Южна Калифорния, анализират влиянията от грипната епидемия през 1918 г. Грипният вирус, така въздействал върху плода на бременните, че довел до 25% увеличение на сърдечносъдовите заболявания в поколението им на зряла възраст.
 
Изводът от теза на пръв поглед наочаквана връзка е, че силната имунна система позволява на живите организми да достигнат възраст за размножаване. В същото време обаче, съкращава продължителността на живота, защото активният имунитет се изтощава бързо в борбата с инфекциите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 9 години
По някоя чашка червено вино от време на време не вреди.Иначе, напълно се съгласявам и подкрепям "Златната формула"!
1
0
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Най-много продължителността на живота се съкращава от хроничното безпаричие и липса на переспектива.