Какви са причините за безсъние при възрастните хора?

С времето сънят става по-кратък, но не само
Обновена: 5 яну 2015 20:28 | 5 яну 2015 20:28, Румяна Тасева
0
Какви са причините за безсъние при възрастните хора?
Източник: Reuters, архив

Събуждането в ранните часове на денонощието, например в 3, граничещо до невъзможност да се спи през нощта, е разпространен проблем при възрастните над 65-годишна възраст. Липсата на пълноценна почивка през нощта е свързана с липса на тонус, пълноценност, добро настроение, дори усещане за празнота, болка, през деня. Нерядко денят на страдащия от инсомния преминава в дрямка, сънливост, което значително понижава качеството на живот и е особено травмиращо за по-младите, все още достатъчно подвижни и с богат социален живот, пенсионери.

В повечето случаи срещу безсънните нощи не помагат билковите средства, а и медикаментите невинаги са решение.

Защо се появява проблемът с безсънието при възрастните? Учените твърдят, че с напредването на годините сънят става по-кратък, по принцип. Той, освен това, става по-фрагментарен, накъсан, повърхностен и което е още по-съществено, преминава по-бързо през фазите на по-дълбок, дълбок сън и REM. Сънят обаче остава необходимо условие за добро самочувствие, възстановяване на организма от дейностите през деня, включително и от текущите болестотворни процеси и играе съществена роля за усещането за щастие и радост.

Проблемите със съня в третата възраст имат връзка с още няколко фактора. В повечето случаи ежедневието на родителите е придружено с прием на медикаменти. Медикаментите помагат за поддържането на едни или други функции на организма, но и носят своите странични ефекти. Много вероятно е да нарушават вътрешния му часовник и да накърняват границите между съня и бодърстването.

Повече за инсомнията в напреднала възраст може да научите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: безсъниесънинсомния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари