Как тялото ни "обезврежда" алкохола?

Организмът задейства цяла верига от регулаторни процеси
7 яну 2015 15:05,
0
Как тялото ни "обезврежда" алкохола?
Снимка: Reuters, архив

Алкохолът е клетъчна отрова. Той в значителен процент и относително бързо се абсорбира от стомашната лигавица в кръвообращението.

Посредством кръвта, етанолът се разпространява из цялото тяло и предизвиква системни реакции в организма.
 
Най-популярната общоорганизмова проява е махмурлукът.
 
Отличителните признаци на това състояние включват главоболие, световъртеж, жажда, гадене, повръщане, обща слабост, коремни и мускулни болки.
 
Всеки един от тези симптоми има своето биохимично обяснение, изхождащо от познаването на ефектите на етанола и опитите на организма да се справи с него.
 
Алкохолът се обезврежда в черния дроб. Там функционират ензимни системи, които поетапно го превръщат в ацеталдехид, оцетна киселина и ацетил КоА. Последният се включва в цикъла на Кребс в митохондриите. Крайният резултат от разграждането на една молекула етанол са 2 молекули въглероден диоксид и 4 молекули вода, т.е. организмът се освобождава от алкохола като го превръща в значително по-прости молекули като водната и тази на въглеродния диоксид.
 
Дехидратацията е най-съществената причина за махмурлука, от гледна точка обяснението на обмяната на течностите при прием на алкохол, и клинично се манифестира с основните му прояви като главоболие, световъртеж, понижен праг на поносимост към силна светлина и шум, жажда и обща слабост.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари