Хремата може да бъде и хормонално обусловена

Ринитът се лекува успешно според причината за възникването му
18 яну 2015 09:37, Румяна Тасева
1
Хремата може да бъде и хормонално обусловена
Източник: Reuters, архив

Хремата представлява възпаление на носната лигавица. В медицината няма подобно понятие и вместо „хрема“ се използва „ринит“. Популярната представа за хремата включва обилния секрет, който се отделя от носа при настинка, грип или друго заболяване. Лигавицата на носа и носната кухина обаче отделя постоянно секрет, което е важно за нормалното функциониране на този пръв орган на дихателната система.

Лигавицата на носа нормално отделя по 500 мл секрет на денонощие. Този мукус я овлажнява и поддържа, но не само – той овлажнява и вдишания през носа въздух, с което го прави по-подходящ за долните дихателни пътища, белите дробове. Секретът изпълнява и защитна функция. Той задържа микроскопичните частици в поетия въздух, за да предпази нежната носна лигавица. Осигурява „събирането“ на тези частици и подпомага отделянето им от носната кухина. Освен това заради ензимите, които излъчва, носната лигавица има бактерицидни свойства, с което предотвратява възникването на инфекциозен процес или намалява силата му.

Намаленият мукус от носната лигавица, усещането за сухота в носа са предупредителен сигнал за нарушена хомеостаза, за възможно проникване на болестотворни микроорганизми и начало на зараждащо се заболяване.

Ринитът – какво представлява

Ринитът сам по себе си не е заболяване, той е симптом на такова. В началото му се появява водниста хрема – това е обилното отделяне на прозрачен секрет от носа (ринорея). С течение на времето секретът става по-гъст и придобива белезникав цвят. На по-късен етап се сгъстява още повече и цветът става жълтеникав. Промяната на консистенцията и цвета се дължи не толкова на популярното мнение – че има наличие на бактериална инфекция, а на количеството антителата и други защитници на имунната система, които организмът образува, за да унищожи причинителя на хремата. Такива антитела се излъчват активно няколко дни след началото на инфекцията, като постепенно тяхното количество в секрета нараства. Приложението на капките за нос не унищожават вредните микроорганизми, те свиват капилярите, намаляват отока и отделянето на секрет, вследствие на което временно се облекчава дишането.

Повече за причините за появата на хрема може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: носхремаринит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Лигавицата на носа нормално отделя по 500 мл секрет на денонощие. "Баси! Половин кило сополи на ден!!!